Kosovo i Crna Gora potpisali Memorandum o saradnji u oblasti odbrane

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević poručio je tokom posjete Prištini da će njegova država gdje god može podržati Republiku Kosovo da postane dio određenih regionalnih inicijativa.

Konjevića i crnogorsku delegaciju dočekao je uz vojnu ceremoniju kosovski ministar odbrane Armend Mehaj, nakon čega je održan najprije sastanak dva ministra, pa i dvije delegacije. Potom su ministri potpisali Memorandum o saradnji u oblasti odbrane.

Mehaj je u obraćanju medijima izjavio da je Memorandum o saradnji sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, važan za mir i stabilnost regiona.

“Ovim sporazumom širimo saradnju u oblasti odbrane koliko je neophodno u smislu sigurnosti, stabilnosti, demokratije između naše dvije zemlje, ali i za dobrobit cijelog regiona. Saradnja će se proširiti na razmjenu stručnih iskustava u vezi sa našim akademskim i specijalističkim osobljem do angažovanja uz međusobnu podršku operativnim kapacitetima u slučaju vanrednih situacija”, naglasio je kosovski ministar.

Mehaj je istakao da je za Kosovo značajna pomoć Crne Gore na euroatlantskom putu, a posebno za učlanjenje u NATO i regionalne inicijative.

Konjević je kazao da Crna Gora i Kosovo gaje dobre političke odnose od kada je Crna Gora 2008. uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, te da je danas bila prilika da se potpiše memorandum o saradnji u oblasti odbrane. Istakao je da Crna Gora može Kosovu biti od koristi u reformama u oblasti odbrane, jer je sve to prošla prije učlanjenja u NATO, 2017. godine.

“Gdje god može Crna Gora će podržati Republiku Kosovo u njenoj aspiraciji da postane dio određenih regionalnih inicijativa ili da unaprijedi svoj status.

Vjerujemo da će se kroz tu vrstu regionalne saradnje uspostaviti dodatna politička i sigurnosna saradnja i poslati poruka iz Crne Gore i sa Kosova i iz drugih zemalja regiona da je zajednička vizija, a to je da ovaj region treba da bude deo Evropske unije”, poručio je Konjević.

Istakao je da je današnji sastanak sa kolegom Mehajem bio prilika i da se razmijene mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima.

Izvor: Anadolija

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
4 mjeseci ranije

Nato nakaza i Nato prostitutka potpisali sporazum. Još malo i pogaziće vas Rusi ko pacove.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker