KO ĆE OBEZBJEDITI NAPUŠTENE POLICIJSKE STANICE NA SJEVERU KOSOVA? Prištini sugerisano da nikako NE POKUŠAVA jednu stvar

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U ovom trenutku procenjuje se koje snage bi trebalo uputiti na sever Kosova, kako bi se obezbedile četiri policijske stanice kosovske policije, koje su Srbi danas napustili kada su javno skinuli uniforme.

Prema saznanjima “Blica”, kako sada stvari stoje, odluka će verovatno pasti na Kfor, čiji će pripadnici biti upućeni iz baze Novo Selo kod Vučitrna.

Gotovo je sigurno da će uz Kfor doći i pripadnici Euleksa, ali za sada nije poznato i koliko njih.

Četiri policijske stanice i regionalna komanda za sever od danas nemaju više svoje pripadnike. Ovi objekti, ali i policijska oprema u njima pripadaju kosovskoj policiji.

– Pripadnici Kfor i Euleks koji bi bili upućeni samo će obezbeđivati te objekte. Obezbeđenje objekata i opreme u njima biće jedina funkcija Kfor u zgradama – tvrdi izvor “Blica” iz Euleksa.

Prema saznanjima “Blica”, Prištini je sugerisano da bi upućivanje albanskih pripadnika koji bi ostali u stanicama bilo, ne samo izuzetno rizično, već i neizvodljivo bez većeg sukoba.

Izvor “Blica” iz Euleksa navodi da je međutim, iz komande specijalnim jedinicama kosovskih snaga “upućeno obaveštenje o povišenoj pripravnosti”.

ROSU krenule na sever?

Nešto ranije danas, albanski mediji objavili su vest da su jedinice bivše ROSU, a danas NJSO krenule ka severu. Pušten je i snimak kolone oklopnih vozila koja se prema navodima uputila ka Kosovskoj Mitrovici.

Srpski izvori “Blica” demantovali su ove navode u trenutku njihove objave.

– Na prilazima severu nije primećeno nijedno vozilo kosovskih specijalnih jedinica ili bivše jedinice ROSU. Na pravcima ka severu za sada nema nikakvih naoružanih kolona. Ukoliko su neka vozila specijalnih jedinica sadašnje NJSO odnosno nekadašnje ROSU, primećena dublje u teritoriji moguće je da ‘zveckaju oružjem’ ili će se gomilati u bazi Belvedere koja se nalazi južno, ali ne i na prilazima severu ili Kosovskoj Mitrovici – navodi izvor Blica sa severa Kosova.

Nešto kasnije navode da su kosovski specijalci krenuli ka severu demantovala je i kosovska policija, a portparol Baki Keljani naveo je za Tanjug da to nije tačno.

U Prištini, ali i predstavnicima država Kvinte na KiM, šok je bio izlazak Srba iz svih institucija.

Dok se pretnja Srba da napuštaju kosovske institucije ocenjivala da će u “najgorem slučaju političari napustiti kosovsku vladu”, niko nije očekivao napuštanje policije.

Do sada su politički predstavnici Srba odlazili iz institucija, ali ovo je po prvi put da to učini policija, ali i da se izađe iz kosovskog pravnog sistema.

Pripreme za protest

U Kosovskoj Mitrovici trenutno su u toku pripreme za sutrašnji protestni skup.

Danas su objavljeni i zahtevi kosovskoj Vladi i njenom premijeru Aljbinu Kurtiju – Srbi se neće vratiti u institucije dok se ne poništi odluka o preregistraciji vozila i stavljanju oznake nezavisne države RKS i sprovesti dogovorenu odluku o formiranju Zajednice srpskih opština.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker