ISTEKAO ROK OD MJESEC DANA – Priština od danas uvodi preregistraciju vozila sa srpskim tablicama, a glavna briga je da li bi 1. avgust mogao da ima REPRIZU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon kompromisnog rešenja u vezi sa ličnim kartama i dokumentima, 1. septembar se, izgleda, na Kosovu ne čeka pod velikim tenzijama.

Ipak, činjenica da Priština od danas uvodi preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice, za šta je vlasnicima dat vremenski rok od dva meseca, otvara pitanje da li opet, možda, može doći do incidenata na administrativnoj liniji?

Prvi septembar sve do prošle subote važio je za dan D na Kosovu jer je Priština otvoreno pretila time da od tog datuma neće više priznavati srpske lične karte i da će umesto njih izdavati ulazno-izlazne sertifikate.

Ipak, došlo se do kompromisnog rešenja, pošto je Beograd ukinuo sertifikate koje je izdavao umesto kosovskih ličnih karti, a zauzvrat Priština odustala od istovetne namere.

Čini se da je to prilično ohladilo usijane glave na Kosovu međutim, kako su odnosi Beograda i Prištine konstantno turbulentni, nije zgoreg biti oprezan. Pogotovo što Priština nije odustala niti odložila odluku o preregistraciji vozila sa srpskim oznakama KM, PR, PZ i slično u RKS.

“Mere u skladu sa zakonom”

Šta više, kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je da od 1. septembra stupa na snagu ta odluka, i pozvao građane da preregistraciju obave u naredna dva meseca.

Kurti nije želeo mnogo da polemiše o tome da li će takva odluka doneti nove tenzije na severu Kosova.

– Državni organi Kosova će preduzeti mere u skladu sa zakonom za svako kršenje zakona – poručio je Kurti.

“Ne vidim rešenje”

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, bez obzira na optimistične izjave nekih evropskih predstavnika, trenutno ne vidi rešenje u vezi sa tablicama na KiM.

– Evropski političari su od mene mnogo pametniji i ozbiljniji, i ne moraju da budu mrgudi kao ja i da imaju optimističan scenario u glavi. Ne vidim u ovom trenutku nikakvo rešenje i 1. septembra će oni će ići sa svojom kampanjom i pokušati da nateraju Srbe da promene tablice. Mislim da u tome ne će imati velikog uspeha – istakao je Vučić.

Kako je naglasio, Kurti u Briselu je rekao da veruje da će imati velikog uspeha da Srbi zamene KM table.

– To je proces koji će da traje, mi smo svakako od 1. septembra suočeni sa tim problemom. Ali, nam ostaje da čekamo i vidimo, očekujem važne razgovore posle Otvorenog Balkana i posete Režepa Erdogana. Imaćemo mnogo posrednika koji će dolaziti iz Evrope i sveta, ali u ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost pomaka jer ne postoji želja kod Prišine da razgovara o racionalnom i kompromisnim rešenjima – rekao je Vučić.

“Bez drame”

Bez obzira na to, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prišitne Miroslav Lajčak je optimista pošto su, kako kaže, ostala još dva meseca za pronalaženje rešenja za pitanje registarskih tablica.

Lajčak, kako je naveo, veruje da će rešenje biti pronađeno kao što je pronađeno i ono za lične karte i dodaje da su neke ideje predložili partnerima.

– Kampanja registracije počinje 1. septembra i treba da traje dva meseca. Ne očekujem nikakvu dramu 1. septembra. Ne postoji razlog za to. Imamo taj rok od dva meseca da pronađemo rešenje, kao što smo pronašli u vezi sa ličnim kartama – naveo je Lajčak.

Upravo je rok od dva meseca za preregistraciju, ili bolje reći pronalazak kompromisnog rešenja, najveći razlog zašto javnost ne očekuje veće tenzije na administrativnim linijama danas.

“Kurtijeva Vlada već jednom pala”

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe za “Blic” da su Lajčak i šef diplomatije EU Đuzep Borelj dovoljno upozorili i Beograd i Prištinu na posledice novog podizanja tenzija.

– Svakako da EU ne želi da se desi ništa što bi donelo novu nestabilnost u regionu. Lajčak i Borelj su upozorili Kurtija da ne primenjuje represiju u primeni odluke o tablicama iako sam lično očekivao da će Priština odložiti tu odluku pošto je Beograd učinio ustupak u vezi sa srpskim ličnim kartama i dokumentima. Vlada Kurtija je već jednom pala zbog njegove neposlušnosti – podseća za “Blic” Popov.

Kako kaže, sve što se sada događa u vezi sa tablicama je kupovina vremena od strane međunarodne zajednice.

– Verujem da će Borelj i Lajčak dogovoriti rešenje sa Beogradom. A da će se tokom razgovora napokon pokrenuti i pitanje slobode kretanja i formiranja Zajednice srpskih opština. Srpske opštine na jugu Kosova su već integrisane u kosovski sistem i imaju RKS tablice jer drugačije Srbi ne bi mogli da se kreću vozilima – podvlači Popov.

“Priština ne može da kontroliše sever”

On apostrofira da se pokazalo da Priština ne može da kontroliše sever Kosova bez incidenata.

– Videli smo kako se sve završavalo kada su jedinice ROSU upadale na sever Kosova. Do kompromisa se ne može doći represivnim merama. Postavlja se pitanje ako dođe do kompromisnog rešenja kako ga implementirati. Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar je rekao da se svi sporazumi moraju poštovati pa i Zajednica srpskih opština. Samo tako se može doći do nekog trajnijeg rešenja – zaključuje Popov.

“Opasnost od podmetnuutih grupa”

Ni predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ne očekuje veće incidente na administrativnoj liniji.

– Ne mogu da se isključe tenzije i pojedinačni incidenti. Ono što eventualno može biti faktor iznenađenja su podmetnute grupe i sa albanske i srpske strane koje bi namerno izazvale incidente – ocenjuje Janjić za “Blic”.

Kako kaže, Lajčak i Borelj imaju sasvim dovoljno vremena da pronađu kompromisno rešenje.

– Mislim da će se u naredna dva meseca naći rešenje. Međutim, i ako se pronađe dogovor u vezi sa tablicama, Beograd i Prištinu očekuju teža pitanja kao što je, recimo, mapa puta za energetiku – zaključuje Janjić.

Postavljeni “disklejmeri” na prelazima

Na svim carinskim punktovima na administrativnim prelazima od srede ujutru su na vidnim mestima postavljeni disklejmeri, odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se “omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova”.

U disklejmerima se navodi i da korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244.

Disklejmeri su postavljeni dan uoči početka primene novog režima u dve verzije, na srpskom i na engleskom jeziku.

Table na kojima je ispisano obaveštenje su dimenzija 50×70 centimetara. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.