Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), je podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, prvi put u BiH imamo pravni osnov i zakonsko uporište za prijavljivanje onih koji javno negiraju genocid u Srebrenici.

“Svojim postupanjem osumnjičeni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije”, rečeno je krivičnoj prijavi.

Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK predaje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine materijalni dokaz o najmanje tri javna negiranja genocida u Srebrenici Milorada Dodika poslije stupanja na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo.

Član 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine glasi: “(3) Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivnosti te protiv osumnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom.

“Zagovaranjem negiranja genocida Dodik cijelom srpskom narodu nameće kolektivnu krivicu mada on to predstavlja kao odbranu nacionalnog interesa”, zaključili su oni. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker