Duško Marković: RS nije država nego dio BiH, a građani BiH će moći u Crnu Goru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Crna Gora će 1. juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, najavio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

dusko markovic twitter

{module Oglas 1 – 2020}

Marković je prije dva dana rekao da je kriterij za ovu odluku bilo najviše 25 oboljelih u odnosu 100.000 stanovnika čime je objasnio najavljeno otvaranje granica za građane 9 zemalja: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke.

No, u Crnu Goru bi, prema ovom kriteriju, mogli ulaziti državljani najmanje 19 zemalja kod kojih na 100 hiljada stanovnika ima 25 ili manje osoba zaraženih koronavirusom – među njima i građani BiH!

Prema podacima sa sajta Worldmeters, u Crnu Goru bi mogli ulaziti državljani Slovenije koja na 100 hiljada stanovnika ima jednog zaraženog, Hrvatske gdje su dva zaražena na 100 hiljada stanovnika, Slovačke (3), Albanije (7), Švicarske (7), Norveške (8), Austrije (8), Njemačke (12), Kosova (12), Grčke (13), Danske (14), Mađarske (15), Luksemburga (16)…

{module Oglas 0 – 2020}

Shodno kriterijumu Instituta za javno zdravlje u Crnu Goru mogu da uđu i državljani Bosne i Hercegovine gdje je u odnosu na 100 hiljada stanovnika zaraženo 17 osoba. Međutim, BiH je izostavljena sa prvobitnog spiska zemalja čijim državljanima Crna Gora otvara granice, a na spisku se nalazi Češka gdje su, poređenja radi, zaražene 23 osobe na 100 hiljada stanovnika.

Crnogorski zvaničnici najavili su da bi do početka juna i najavljenog otvaranja granica moglo doći do revidiranja spiska. To je dao naslutiti i današnji istup premijera Duška Markovića u crnogorskom parlamentu koji je odgovorio na pritužbe opozicije da je mjera Vlade Crne Gore usmjerena na građane Srbije i Republike Srpske.

“Govori se o ugroženosti Srba iz BiH. RS nije država, to je dio Bosne i Hercegovine, a građani RS će kao državljani Bosne i Hercegovine po ovom kriteriju moći dolaziti u Crnu Goru”, odgovorio je Marković.

Ako se državljani BiH mogu nadati slobodi ulaska u Crnu Goru, teško da će tu pogodnost u skorije vrijeme imati državljani Srbije. Duško Marković je rekao da je u Srbiji u srijedu bilo 4.900 aktivnih slučajeva, odnosno 72 zaražene osobe koronavirusom na 100.000 stanovnika, skoro tri puta više od dozvoljenog minimuma za ulazak u Crnu Goru. 

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.