Đukanović: Samosažaljivo prenemaganje Vučića, stavio se u ulogu promotera velikosrpske politike, prekrajanje granica izazvalo bi rat

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je danas komentarisao tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nedavno izjavio da je Crnoj Gori na sceni pećinski nacionalizam, ocijenio da je riječ o samosažaljivom prenemaganju srpskog predsjednika, koji se stavio u ulogu promotera velikosrpske politike. Govoreći o non paperu , koji je prvi pomenuo slovenački premijer Janez Janša, Đukanović je upozorio da bi svako prekrajanje granica izazvalo rat.

On je saopštio i da zbog nedavnih dešavanja na Miločeru i Svetom Stefanu Crna Gora može imati ozbiljne posljedice, i izgubiti najmanje 100 miliona eura, jer je Aman pokrenuo arbitražu i najavio da postoji mogućnost da ode iz Crne Gore.

 

“Tragikomično je kada neko ko očigledno preuzima na sebe odgovornost i autorstvo za bujanje velikosrpskog nacionalizma da adresira Crnoj Gori. Pokušajmo da se sjetimo jedne štete i žrtve koje je crnogorski nacionalizam  proizveo. Jasno je koliko je proizveo velikosrpski nacionalizam. Srbiju pistovjećuje sa velikosrpskim nacionalizmom”, kazao je Đukanović odgovarajući na novinarska pitanja.

On ocjenjuje da imamo direktnu izjavu predsjednika Srbije koji se stavio u ulogu promotera velikosrpske politike.

Đukanović ocjenjuje da se slabost pozicije srpske politike ogleda u tome da se umjesto argumenata potežu kvaziargumenti iz prošlosti, te da je cilj diskreditovati predsjednika Crne Gore makar lažima.

“Šta možete očekivati od ministara koji ne mogu da prebace preko usta žaljenje zbog onoga što se desilo u Srebrenici. Očekujete od njih da imaju razumijevanja za porodicu Zvicer, za nesrećnu majku koja je zavezana za drvo gledala u kuću koja gori sa njenim članovima porodica. Neke ocjene zvuče toliko bijedno, bez argumenta, toliko politikanski, da je i ovo pažnje previše za njih “, dodao je Đukanović

Non paper: Opako štivo

Non-pejper koji je Briselu navodno dostavio Janša predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje djelova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj, kao način za rješenje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu i ubrzanje puta ka EU i NATO – je kako kaže Đukanović opako štivo.

“Pročitao sam memorandum i to je opako štivo. Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat i nadam se i da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno adresa koje neće dozvoliti zabasavanje u scenario koji smo već doživjeli”, kazao je Đukanović.

On je rekao da za njega sadržaj ovog dokumenta nije nikakvo iznenađenje.

“Sjetite se da te ideje žive sve ovo vrijeme. Ni to kroz istoriju nije neobično. Ko god da mu je autor predstavlja opako štivo. To je mogao napisati neko ko priželjkuje rat “, podsjetio je on.

Aman najavio mogućnost da ode iz Crne Gore

Đukanović je naglasio da je zaprepašćen dešavanjima na Miločeru i Sveom Stefanu, kada su građani porušili ogradu i napali obezbjeđenje Adriatic propertiesa koji upravlja Svetim Stefanom, Ocijenio je da će činjenica da se Vlada i Tužilaštvo ne bave, kako je kazao, divljanjem na Miločeru, državu koštati ne manje od sto miliona eura.

“Ovih dana sam, na njihovu inicijativu, imao razgovore sa turističkim investitorima. Vidio sam njihov strah nakon onoga što su vidjeli na Miločeru. Vidjeli su divljanje i rušenje objekata koji su sastavni dio investicije. Postoji namjera Amana da ove godine ne otvori objekte u Crnoj Gori. Najavljena je arbitraža. Ako se arbitraža dogodi, ne možemo proći sa štetom manjom od 100 miliona po crnogorski budžet”, rekao je Đukanović nakon današnje dodjele nagrada Privredne komore.

On je upozorio da će biti ozbiljna šteta po crnogorsku ekonomiju.

Spržena zemlja projekcija nove vlasti

Đukanović je kazao da sumnja da potezi Vlade Crne Gore u posljednjih pet mjeseci nijesu posljedica neznanja, već loše namjere da se Crna Gora baci na koljena bez identiteta i ekonomskog potencijala.

Prema njegovim riječima nova vlast se služi politikanskom retorikom kojom se štiti od neugodnih pitanja šta ona radi na unapređenju ekonomskog i demokratskog razvoja zemlje, i naglasio da potezi nove vlasti ubjedljivo svjedoče da kod nove vlasti postoji manjak vizije.

“Vlada je već peti mjesec u funkciji, dovoljno dugo da se budžet pripremi kao razvojna pretpostavka za 2021. godinu i dokument strateške vizije razvoja crne Gore. Kada čujem ocjenu “spržena zemlja”, plašim se da je riječ o projekciji koju nova vlast ima o Crnoj Gori. Potezi koje preduzima nova vlast me navodi na sumnji da se radi o ideji da Crna Gora bude spržena zemlja. Možda vlast želi da sprži crnogorsku ekonomiju i traži alibi kroz priču šta je radila prethodna vlast”, rekao je Đukanović.

On smatra da se pokušavaju sakralni i kulturno-istorijski spomenici izuzeti iz neupitnog vlasništva Crne Gore, naglašavajući da je to pokušaj uskraćivanja identiteskog znaka države.

“Prvi potez Vlade duboko ekonomski nepromišljen, površen i senzacionalistički bio je ukidanje nacionalne avio kompanije sa sumnjivim obrazloženjem i sumnjivijim najavama kako će se bez ulaganja osnovati nova kompanija. Sumnjam da nije sve posljedica neznanja, već loše namjere da se Crna Gora baci na koljena i da se onda tako obezličeno bez identiteta i bez ekonomskih potencijala privede na žrtvenik politici koja vjekovima Crnu Goru doživljava kao svoju prijetnju”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u posljednjih 20 godina najviše je urađeno po pitanju razvoja Crne Gore.

Ugovor sa SPC

Prema njegovim riječima jako je dobro da sada racionalizuju razmišljanja i da se približimo Temeljnom ugovoru sa SPC.

“Nadamo se da ne pada na pamet ovoj Vladi da to uradi u zakulisnoj proceduri. Moramo da znamo sve tačno. Informacije da nova postava SPC u Beogradu dovodi u pitanjeranije stavove  Svetog arhijerejskog sabora. Uvijek je dobro kada imamo ugovor koji neodgovorne ljude čine obzirnijim, samo se nadam da ćemo imati partnersku spremnost sa te adrese koje ranije bilo da se u Crnoj Gori odvija dobar i demokratski život svih građana, uključujući i one koji žele da upražnjavaju vjerske obrede”, istakao je Đukanović.

Snažno podržava vakcinaciju protiv koronavirusa

Predsjednik države kaže da se problem korone ne može rješavati bez odgovarajućeg medikamenta.

“Korona nije jednostavno oboljenje, prouzrokovala je visok stepen smrtnosti. Treba se vakcinisati. Kojom vakcinom to je stvar izbora. Ja sam kontrolom došao do rezultata da imam veliki broj antitijela. Nikada nisam imao pozitivan test na koronu”, naglasio je Đukanović.

Dešavanja u Pljevljima

“Moramo suzbiti sve retrogradne ideje koje žive među nama”, poručio je on.

O kreditu za auto put Bar – Boljare

Đukanović kaže da nema tajni o tome kako je raena dionica auto puta.

“Projekat je bio na ocjeni kod državnog tužilaštva i urađen je sa zakonkma Crne Gore. Nedobronamjeran može da kaže nešto suprotno. Izbor partnera za posao: dobili smo 4četiri ponude, tvrdim da je kineska ponuda bila najbolja”, dodao je on.

O povoljnim stambenim kreditima

Komentarišući današnje informacije o tome da su mnoge sudije, tužioci, bivši ministri dobili stanove po povoljnim uslovima Đukanović je rekao da nema te informacje.

“Te informaciej treba provjetiti, a odgovore za te odluke treba pitati o čemu se radi. Ne vjerujem da je Vlada bilo šta radila mimo zakona, Vlada je odgovorna za svoje poslove dok se ne izabere nova. Izenadilo bi me da je nešto rađeno mino zakona”, naglasio je Đukanović.

Razrješenje Popadića – Nije jedini

Govoreći o smjeni izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja Slavoljuba Popadića Đukanović je ocijenio da živimo fazu političkog ćeranja.

“Upozoravam ljude iz nove vlasti da je to pogrešan posao”, rekao je on kratko.

O saradnji sa Demokratma

“Formiraćemo koaliciju sa onima koji žele sa nama da idemo evropskim putem, ko neće na strani je šovinizna”, zaključio je Đukanović. (CDM)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker