Đukanović sa majkama Srebrenice: Crna Gora je bila i bit će garant civilizacijskih vrijednosti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Crna Gora je bila i bit će garant opstajanja najvrednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sastanka sa predstavnicama udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, koje borave u Crnoj Gori.

Kako je saopćeno iz Đukanovićevog kabineta, on je uz dobrodošlicu iskazao veliko poštovanje i punu podršku za aktivnosti ove organizacije koja ima izuzetno važnu ulogu u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, ali i za ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi.

Naglasio je da je njihova aktivnost prepoznata na najvišim adresama širom svijeta, i da su njihove poruke i danas važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nisu ponijeli nauk iz prošlosti.

Razborito i bez mržnje

Đukanović je, kako se dodaje, istakao da se svijest koja toleriše sve specifičnosti ljudi i vodi nas ka društvu savremene Evrope još uvijek bori sa politikom isključivosti, netrpeljivosti, netolerancije.

– Važno je sačuvati sjećanje na tu veliku nesreću, ali je ključno da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi – kazao je Đukanović.

Odajući priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom, kazao je da “Majke Srebrenice” svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnesemo prema budućnosti.

Đukanović je, kako se dodaje, zaključio da je Crna Gora bila i bit će garant opstajanja najvrjednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite.

Istina je oružje

Predsjednica Udruženja Munira Subašić zahvalila je Đukanoviću za prijem i poruku koju je uputio povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, iskazujući nadu da će ga i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi.

Ona je kazala da je njihovo najveće oružje istina, koju su izabrale umjesto suza, mržnje i osvete. Da im ni ponos ni dostojanstveno nisu oduzeti potvrđuje, kako kaže Subašić i činjenica da su potomci stradalih danas uspješni građani širom svijeta koji nikog ne mrze, što smatraju svojim najvećim bogatstvom.

Zajednički su iskazale zabrinutost zbog ponovnog oživljavanja politika koje su dovele i do rata u Bosni i Hercegovini.

– Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis – poručile su majke Srebrenice.

Predstavnice Udruženja Munira Subašić, Kada Hotić, Nura Begović, Fadila Efendić i Šuhra Sinanović, kazale su da im je susret sa predsjednikom Đukanovićem velika čast i čestitale mu na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost.  (Dnevni Avaz)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker