Đukanović: Nema velike Srbije bez Crne Gore u njenom sastavu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je za RTL da velikosrpski nacionalizam želi iskoristiti geopolitičko preslagivanje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života.

Đukanović je dva dana u posjeti Hrvatskoj. Dobio je podršku za nastavak evropskog puta Crne Gore.

“Kao što znate Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u euroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU-om.

Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas, nego sve u regiji. Ja lično smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj”, kazao je Đukanović.

Međutim, u zadnjih godinu dana imamo destabilizaciju. Đukanović ističe da je riječ o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu.

“Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovom dijelu Evrope nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi.

Sada, vjerojatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema “velike Srbije” bez Crne Gore u njenom sastavu”, navodi Đukanović.

On nema dilemu ko stoji iza toga.

“Nema dileme, državni vrh Srbije stoji iza toga”, navodi Đukanović.

Konkretno, Aleksandar Vučić.

“Naravno, državni vrh Srbije na čelu s njim. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija”, navodi Đukanović. (cdm)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker