Duda Balje će ipak biti predstavnica bošnjačke manjine u Skupštini Kosova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sudsko vjeće Vrhovnog suda Kosova odbilo je kao neosnovane žalbe na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da poništi većinu glasova koje su bošnjački i romski subjekti dobili u srpskim sredinama na Kosovu na izborima 14. februara.

Ovom odlukom su obuhvaćene i dvije žalbe predstavnika bošnjačke manjine u Skupštini Kosova koje su podnijeli Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić i Socijaldemokratska unija Dude Balje, koje su odbijene kao neosnovane.

S obzirom da su odluke Vrhovnog suda Kosova konačne, to znači da je Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić poništeno ukupno 4.205 glasačkih listića od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat poništena su 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14 glasova.

Nakon ove odluke Vrhovnog suda, Adrijana Hodžić nije poslanica ispred bošnjačke zajednice u budućem sazivu Parlamenta Kosova, nego Duda Balje.

Podsjećamo, Duda Balje, predjsednica Socijaldemokratske unije i kandidatkinja za zastupnicu bošnjačke manjine u Skupštini Kosova tvrdila je da na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 14. februara, nije ispoštovana stvarna volja birača iz nacionalnih manjina.

Ona je ovo prošli mjesec potvrdila u razgovoru za naš portal, navodeći da je Adrijana Hodžić iz inicijative “Ujedinjena zajednica” na mjesto zastupnice u Skupštini Kosova došla skoro isključivo glasovima Srba.

Odluku Vrhovnog suda na svom Facebook profilu pozdravila je i Duda Balje rekavši da mandat duguje svim dobrim ljudima koji su vjerovali i vjeruju u iskrenost njihovog rada, uspjeha i namjera, a posebno se zahvalila medijima koji su joj dali veliku podršku.

“Način na koji prepoznali ozbiljnost situacije, način na koji su pratili moje aktivnosti, vršili analize i organizovali debate je bilo na nivou najvećih profesionalaca u svome poslu”, napisala je Balje.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dardan
Dardan
3 godina ranije

Dobro je da posle netacnih i manipulativne vijestima napokon u sandzackim portalima objavljuje se vijest da se bosnjacki glasove zasticeno i njihove predstavnici u skupstini republiki Kosova. U citavom ovom procesu nije bilo nijedna vijest zabrinosti od bosnjacke portalima o ovom velikom politickog napada na bosnjacku zajednicu i pokusaja iskljucivanje njihove predstavnike. Ali kako kazu bolje kasno nego nikada.
Za Dudu Balju su glasali bosnjaci Kosova
Za Adrianu Hodzic su glasali srpski glasaci
Cilj je bilo iskljuciti bosnjacke predstavnike sa srpskim glasove.
Za onih koji nisu dovoljno informirani u skupstini Kosova manjine imaju 20 rezervisanih mesta. Srbi imaju 10 ( nema veze ako izlasnost je 1 % ili koliko su do sad maksimalno imali 5% oni dobijaju 10 mandata) i za nesrpske manjine ostalo deset.
Vrhovni sud Kosova te manipulativne glasove je proglasio nevazece jer nije demokratski, niti moralno da jedna zajednica glasa za predstavnike druge zajednice kad su u pitanje rezervisane poslanicke mesta za manjine.
Ako je Gsp. Hodzic predstavnica neke gradjanske inicijative i svi mogu glasati za nju, onda ona ne moze pretendirati manjinske rezervisanih mesta nego se podnosi izbornog praga kao svih ostali a to je 5% glasova a ne njeni 0.25%.
Hvala

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.