Azem Vllasi: “Republike srpske” na Kosovu neće biti!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bivši jugoslovenski političar i prištinski advokat Azem Vllasi ocijenio je da su događaji na sjeveru Kosova “nazovi kriza”, naglasivši da se provokacije na dva granična prijelaza između Kosova i Srbije dešavaju “u već poznatom stilu i po scenariju iz štaba Aleksandra Vučića kao ‘branioca’ Srba izvan Srbije”.

Vllasi je za portal Radio Sarajeva rekao da “ostala četiri granična prelaza normalno funkcionišu“ i da “niko iz pravca Srbije ne pravi problem sa probnim tablicama“.

“Ta nazovi kriza na sjevernoj granici je kao bura u časi vode“, rekao je Vllasi.

U Beogradu znaju da je sporazum po kojem su na Kosovo mogla ući vozila sa srpskim registracijama, iako srpska strana na granici ne priznaje kosovske registarske tablice, važio do 15. septembra, rekao je Vllasi za Radiosarajevo.ba, naglašavajući stav Vlade Kosova da će se posle tog datuma primenjivati reciprocitet.

“To znači – ili će i Srbija iza njene granice priznati kosovske registarske tablice ili će i Kosovo uvesti za vozila sa srpskim registracijama isti režim recipročno. Vučić kao ‘zaštitnik’ svih Srba nadigao je grupu Srba prema dva granična prijelaza na sjeveru da prave problem, pa su blokirali put. Tako su naškodili sebi jer tamo se najviše kreću Srbi sa obje strane granice, a već nedjelju dana mogu prolaziti samo pješke“, naveo je Vllasi.

Zbog toga je, podsjeća on, sa kosovske strane poslato policijsko pojačanje da bi zaštitili granične prijelaze i zaposlene i spriječili incidente.

“Zato, na ta dva granična prijelaza nema saobraćaja motornih vozila krivicom onih koji su tamo blokirali put, i to na štetu samih Srba. Ali incidenata nema jer Kosovska policija se brine o redu i miru“, tvrdi Vllasi.

Kada će se promet motornih vozila normalizovati isključivo ovisi od srpske strane, znači od Vučića. Ali on na ovaj način šteti samim Srbima. Odmah je potegnuo pitanje formiranja Zajednice srpskih opstina na Kosovu“, ističe sagovornik Radiosarajevo.ba.

Srpska strana se poziva na Sporazum iz 2015. o toj zajednici.

“Ali on bi htio da to bude neka imitacija RS kao u Bosni, a ne u duhu Ustava Kosova. Čak su promijenili i naslov Sporazuma iz 2015. koji nosi naziv “Zajednica opština sa srpskom većinom” jer u tim opštinama ima i drugih, Albanaca, Bošnjaka…To je njihova prava namjera, da drugih tamo ne bude. A zanat za etničko čliscenje oni su već uvježbali“, kaže Vllasi.

Kaže da se na sjeveru Kosova pokušavaju primijeniti scenarij iz bh. entiteta RS.

“Uporedo sa blokiranjem ceste na ta dva granicna prijelaza istakli su i bilborde sa natpisom “Dobro dosli u Zajednicu Srpskih Opstina”. Po ugledu ono na Bosnu, “Dobro dosli u RS”. Srbi na Kosovu uživaju sva prava, žive normalno kao ravnopravni građani, imaju normalne veze sa Srbijom, ali “Republike srpske” na Kosovu nece biti. Za razliku od Dejtonskog Sporazuma o Boni, Ahtisarijev Plan to na Kosovu nije predvidio, a ni Ustav Kosova“, zaključio je Vllasi.

Izvor: FoNet/Radiosarajevo.ba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker