Švedska: Mirza Bešić osuđen na doživotni zatvor jer je 50 puta izbo trudnicu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mirza Bešić (42) porijeklom iz BiH osuđen je na doživotni zatvor u Švedskoj nakon što je u decembru 2021. godine ubio trudnicu, inače svoju partnericu, u mjestu Akarp.

Mirza Bešić je 3. decembra prošle godine pozvao hitnu službu i priznao ubistvo 32-godišnjakinje. On se nakon toga odvezao do policijske stanice u Lundu i ispričao šta je uradio.

Nakon pola godine Bešić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer je usmrtio djevojku kao i fetus u utrobi trudnice.

U presudi Okružnog suda u Malmeu, čin je ocijenjen kao posebno nemilosrdan i karakteriziran brutalnošću.

“Zločin je bio usmjeren na nezaštićenu, fizički slabiju stranu, koja je bila bliska izvršiocu. Učinjeno je u zajedničkom domu u kojem je žrtva imala pravo da osjeća posebnu sigurnost”, navodi se u presudi.

Djevojka i Mirza Bešić nisu dugo bili par kada je ona ostala trudna i nosila je djevojčicu. Prema pisanju švedskog Aftonbladeta, on se navodno u septembru prošle godine počeo mijenjati i njegovo psihičko stanje se pogoršavalo. Čak je njegova partnerica priznala svojoj sestri kako Mirza ne pokazuje radost zbog bebe.

Tokom ispitivanja, Bešić je rekao da se dugo osjećao loše i da je doživljavao kao da su svi, pa i njegova partnerica, bili protiv njega. Također je kazao da je dan prije ubistva pokušao izvršiti samoubistvo.

“Smračilo mi se. Uzeo sam nož i ubo je. Meni je sve postalo potpuno ‘crno’. Onda sam samo htio da odem odatle”, rekao je na ispitivanju.

Nakon ubistva, Mirza Bešić je otišao u trgovinu i kupio cigarete i Coca-Colu. Zatim je otišao kući kod oca i rekao mu šta je uradio prije nego što je nazvao hitnu službu (SOS).

Na pitanje operatera zašto je ubio partnera, nije mogao dati jasan odgovor.

“Bio sam pod stresom zbog svega i tako sam osjetio da je i ona umiješana”, odgovorio je.

Kada su stigli policija i hitna pomoć, žena koja je bila trudna u 27. sedmici trudnoće, pronađena je mrtva u krevetu.

Mirza Bešić je ranije bio nekažnjavan. Na sudu je priznao da je nanio povrede svojoj partnerici, ali je negirao “odgovornost za zločin zbog nepostojanja namjere”, navodi se u presudi.

U predmetu je obavljen sudsko-psihijatrijski vještačenje kojim je utvrđeno da nije patio od teškog psihičkog poremećaja, ni u vrijeme ubistva ni kasnije.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker