U Sarajevu izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce”: Žena kojoj su ubijena šestorica sinova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu u petak je izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce“, autora Sabita Bekte, posvećena Havi Tatarević, majci šestorice ubijenih sinova iz Prijedora, javlja AA.

Izvođenju poeme, koja je održana u okviru u sklopu manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”, prisustvovala je 84-godišnja Hava Tatarević.

Iznenađujući je bio mali broj prisutnih građana na izvedbi poeme na Kovačima posvećene Havi Tatarević, majke koja je simbol bošnjačkog stradanja ali i simbol snage tog naroda.

Autor poeme Sabit Bekto bivši je logoraš svih prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura. Kazao je kako nije bilo nimalo lahko raditi na ovoj poemi.

“Ideja je nastala u samom logoru, pošto sam sam bio logoraš. Vjerujte da nije nimalo lahko to dočarati, dugo sam na tome radio. Ne znam da li sam uspio, ali evo došao sam do kraja. Ovo je bio moj san. Zahvalan sam što je majka Hava danas tu s nama, kao da mi je neko cijeli svijet donio”, rekao je Bekto, navodeći kako rade na projektu da se ova tema uradi u formi dokumentarnog filma.

Na kraju je kazao kako je jučer imao priliku prvi put poslušati poemu u izvedbi Hasije Borić.

“Jučer sam bio tu, sjedio sam. Nisam mogao izdržati, počeo sam da plačem”, poručio je Bekto.

Književnik Hadžem Hajdarević podsjetio je da se sutra, 23. jula, navršava 30 godina kako su ubice jednoj majci odveli šestoricu sinova i muža.

“Povijest svijeta je na neki način povijest majki, suza majki. Ono što nama preostaje u svemu tome jeste da pamtimo, da ne zaboravimo i da ne pretvorimo u neku nacionalističku lakrdiju, da jednostavno imamo neki dostojanstven, zdrav i normalan odnos i prema sjećanju”, naveo je Hajdarević.

Bosanskohercegovačka glumica i režiserka Hasija Borić, koja izvodi poemu, kazala je da kao ljudsko biće nikada neće moći pojmiti strašno zlo koje je zadesilo majku Havu i mnoge ljude i Bosni i Hercegovini.

“Kao majka duboko je razumijem, suosjećam s njom, a kao glumica imam veliku tremu što će ona biti večeras prisutna kada budem prvi put govorila moju pjesmu”, kazala je Borić.

Dan nakon izvođenja ove poeme, 23. jula, navršit će 30 godina otkako su Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru. Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
2 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
2 mjeseci ranije

Ooooo srbi Allah vas unistio i od vas ni pepela ne ostalo! Amin.

Bell
Bell
2 mjeseci ranije

Tuga do neba uzas uzas 6 Sinova /heroja za BI H zaborava nema a tebi heroj majci samo tvoje srce zna kako ti je…

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker