Ramazanski somuni neizostavni su i u Podgorici, a zovu ih i ćahije
Mjesec ramazan i pripreme za iftar, za muslimane su skoro nezamislivi bez ramazanskih somuna. Tradicija pravljenja ovog posebnog peciva za vrijeme ramazana i njegov miris, koji su karakteristični za sjeverne gradove Crne Gore, osjećaju se i u Podgorici.
Kada god dođe mjesec ramazan, somuni ili kako ih još neki nazivaju ćahije ili pitice, neizostavni su dio trpeze u domovima muslimana za vrijeme iftara. Redovi ljudi koji pred pekarama čekaju da kupe somune, kako bi iftarili, specifični su baš za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca.
Miris ramazanskih somuna osjeća se i u Podgorici. Trideset minuta uoči iftara, pravi se red ljudi koji čekaju tople somune ispred jedne pekare u naselju Stari Aerodrom.
Vlasnik pekare Defrim Sehaj kaže da ljudi svako veče pred iftar dolaze u ovu pekaru kako bi kupili ramazanske somune.
Objašnjava koja je suštinska razlika između običnih somuna i ovih koje prave tokom mjeseca ramazana.
“U odnosu na obične somune, razlika je u tome što se mijesi tanko tijesto i duže se drži u mikseru. Takođe, ukus im daje i susam. Prilikom pečenja, ovi se somuni peku na oko 300 do 320 stepeni i to su neke razlike u odnosu na obične somune i lepinje“, kaže Defrim u razgovoru za Anadolu Agency.
Kroz razgovor otkriva da je u njihovoj porodici tradicija da se bave ovim poslom, jer su, kaže, još njegovi preci, djed i pradjed, takođe bili pekari.
“Ja sam zanat naučio, radeći u Prizren, upravo za ramazan“, priča Defrim, dok uporedo radi na pripremi somuna.
On potvrđuje da je interesovanje za ramazanske somune veliko, da građani dolaze tokom ramazana kako bi na iftarskoj trpezi imali i somune.
“Miris ramazana se osjeća u Podgorici. Pred svaki iftar su redovi ljudi, koji čekaju ramazanske somune“, kaže Defrim.
U Podgorici, u više pekara, posebno u dijelu grada na Starom Aerodromu mogu se kupiti ramazanski somuni. Cijena se kreće od 20 do 30 centi.
Izvor: Anadolija