Potvrđeno pet slučajeva Omicron soja u Crnoj Gori

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Laboratorije Instituta za javno zdravlje potvrdile su danas pet slučajeva infekcije Omicron sojem korona virusa.

Iz IJZ je saopšteno da su u pitanju četiri klastera iz različitih opština.

“Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovan ovaj visoko zarazan soj. Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je prva sumnja na obolijevanje od Omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori bila je početkom mjeseca.

“U daljem epidemiološkom nadzoru koji je nastupio, svi kontakti su istraženi i stavljeni u izolaciju. U skladu sa protokolima ECDS i WHO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom na prisustvo Omicron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo Omicron soja. Metoda sekvenciranja će se ubuduće koristiti sem za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva korona virusa, tako i za mutacije ostalih virusa i znatno će olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti. Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda”, istakli su iz Instituta.

SZO je, podsjećaju iz IJZ, 26. novembra 2021. označila varijantu B.1.1.529 kao varijantu koja izaziva zabrinutost (VOC), varijanta je dobila ime Omicron.

“Omicron je veoma divergentna varijanta sa velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane sa potencijalnim izbjegavanjem imunog odgovora i većom transmisijom. Međutim, još uvek postoje značajne nesigurnosti i nepoznanice”, dodaju oni.

Institut za javno zdravlje nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu Omikron soja u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost.

“U našoj laboraoriji se skupljaju i čuvaju reprezentativni uzorci potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 za sekvenciranje. Pored nasumično odabranih uzoraka za postizanje reprezentativnosti, kriterijumi uzoraka za sekvenciranje su slučajevi bilo kakvih neuobičajenih događaja prenosa (npr. povećan prenos uprkos intervencijama), neočekivana prezentacija/ozbiljnost bolesti, proboj vakcine, reinfekcije, teško bolesni pacijenti i pacijenti sa poznatim epidemiološkim linkom sa prenosom Omicrona.

Koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, i apelujemo sve one kojima je došlo vrijeme za treću dozu neka odu što prije po svoju dozu a podsjećamo i na preliminarne rezultate istraživanja BioNTech-a i Pfizera, prema kojima je vakcina efikasna protiv COVID-19, računajući i Omicron ako je data tri puta. Vaksinišite se i poštujte mjere jer samo tako možete zaštiti sebe i druge”, zaključuju u saopštenju. (cdm)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker