Oborila Ginisov rekord: Arbnora Fejza-Idrizi uradila najveći origami mozaik zastave Kosova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Arbnora Fejza-Idrizi je za svoj treći Ginisov rekord radila od jula 2020. godine, dnevno po četiri sata, kako bi pripremila 127.400 komada origami papira

čiteljica Arbnora Fejza-Idrizi iz Skenderaja oborila je Ginisov rekord za najveći origami mozaik u obliku zastave Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Fejza-Idrizi je poručila da je kosovska zastava urađena sa puno truda i posvećenosti povodom proslave 17. februara – Dana nezavisnosti Kosova, te da je potvrda rekorda od Ginisovog žirija dokaz da se dobar rad na kraju svaki put nagradi.

Ovo je njen treći Ginisov rekord. Prva dva je oborila 2018. i 2019. godine. Za treći je radila od jula 2020. godine, posvećujući oko četiri sata dnevno formiranju hiljada origami papira, pored porodičnih obaveza koje ima kao majka troje dece i kao vaspitačica u Skenderaju.

Ona je, zajedno sa desetinama učenika iz ovog regiona, oko 14 sati postavljala višeugaone papire u jednoj zatvorenoj sportskoj sali i u formi mozaika formirala zastavu najmlađe države u Evropi, veličine 1.216 kvadratnih metara.

Ovim mozaikom oboren je rekord koji je držala škola u Mongoliji, sa zastavom od 1.167 kvadratnih metara.

– Radili četiri meseca po četiri sata dnevno –

Arbnora kaže u razgovoru sa ekipom Anadolu Agency (AA) da je inspiracija za ovu umetnost došla tokom studija na Pedagoškom fakultetu u Prištini, dok je kasnije sa svojim studentima vežbala majstorstvo origamija.

Na izradi papira origami tehnikom za mozaik zastave Kosova pomogala joj je saradnica Edona. Postavka mozaika je urađena za jedan dan.

“Ceo proces rada je dugo trajao, jer je pripremljeno 127.400 komada origami papira. Svaki papir je zahtevao 15 tehnika umetničkog stvaralaštva, tako da sam započela u julu. Znači četiri meseca, četiri sata svakodnevno sa Edonom realizovale smo sve papire. Bio je to dug proces, ali potom smo sav posao završili u roku od jednog dana, u subotu, 6. februara, a zastava ima 1.216 kvadratnih metara”, objašnjava ona.

Ova 37-godišnjakinja dobila je finasijsku podršku opštine Skenderaj i privatnih preduzeća za finalizaciju projekta u vrednosti od oko sedam hiljada evra. Ona kaže da je bilo teško dovesti Ginisove zvaničnike na Kosovo zbog troškova.

Međutim Ginis je poslao pravila takmičenja na Kosovo, i potom je njihov žiri, koji se sastoji od profesora umetnosti i arhitekata, procenio da li su ispunjeni njihovi zahtevi za proglašenje pobednika.

Arbnora kaže da je nagradu posvetila porodici Jashari i svim mučenicima koji su pali u poslednjem ratu na Kosovu.

„Pošto sam se za ovaj rekord prijavila u ime Gimnazije ‘Hamez Jashari’, ovaj rekord je posvećen svim mučenicima, porodici Jashari i svima onima koji su dali živote za slobodu Kosova kako bismo mogli da živimo njihove snove“, istakla je Arbnora.

– Vlasnica još dva Ginisova rekorda –

Arbnora Fejza Idrizi je sa umetnošću origami papira prvi put ušla u knjigu Ginisovih rekorda 2018. godine sa najvećim cvetom na svetu od 8,7 metara.

Dok je 2019. po drugi put postala deo knjige rekorda sa najvećom vazom od papira, visine 2,73 metra i širine 2,38 metara, u kojoj je u minijaturi predstavila zastave zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Umetnost origami potiče iz Japana, a reč “origami” nastala je od japanskih reči “ori” (saviti) i “kami” (jedna od nekoliko reči za papir).

Svrha ove umetnosti je da transformiše ravni kvadratni list papira u gotovu skulpturu kroz svoje tehnike presavijanja. Savremeni praktičari origamija uglavnom izbegavaju upotrebu sečenja, lepljenja ili beleženja na papiru. (AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.