Nadljudska snaga jednog dječaka: Meho Beton hrabro prošao kroz 25 teških operacija i ima jaku poruku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Znate li pricu o Mehi? Htio je na drvenu pločicu ugravirati ime svoje simpatije, ali pogriješio je slovo pa je pločicu polio benzinom namjeravajući popraviti stvar.

Nije ni slutio šta će se dogoditi nekoliko trenutaka poslije. Radionica u kojoj je bio Mehmed Šabić eksplodirala je. U bolnicu u Tuzli primljen je sa 70 postotnim opekotinama tijela, i oštećenjima unutar tijela. Ljekari su mu za preživljavanje dali tek jedan posto šanse.

Otkazivali su disajni organi i bubrezi. Srce je bilo stalo, ali Meho se vratio. Nakon toga je “Meho Beton”, kako ga zovu, na svoj 12. rođendan izašao iz kome i otvorio oči. Komunicirao je treptajima. Pokušao micati prstima. Nije odustajao, naprotiv, on je okupljene oko sebe tješio.

Čim je progovorio, Meho je opravdao nadimak. Nije bilo tu ni “boli me”, ni kukanja ni plača, a njegove prve izgovorene riječi bile su: “Nema predaje!”. Bezbroj odlazaka na kliniku u Minhen. 25 teških operacija, stotinu i ko zna još koliko anestezija, prestali su ih brojati.

Ko zna koliko presađivanja kože. No, roditelji pred sinom nisu nikad zaplakali, već bi to učinili izvan njegove sobe. Svaki pokret tijela, svako micanje usana donosili su bol. Posebna ishrana obogačena mastima i mesom, koje hrani kožu… i to je trajalo… Superheroj Meho dobio je i specijalno odijelo, koje je nosio 24 sata dnevno.

Odijelo mekša kožu, drži vlagu i štiti od vanjskih uticaja. Ukratko, štiti ga kao što odijela superheroje i štite. Odijelo se skida samo kod kupanja i tako dvije godine. Snaga, volja, energija – mnogi je ne bi imali za sve ovo, ali jedan dječak ima.

Zaboravite Aquamana, Supermana i ostale ‘manove’. Zapamtite Mehu, Mehu betona. Meho se nakon nekog vremena vratio u školu… i plesao i trčao polumaraton. Voli automobile i želi da bude autolimar i ima svoju radionicu. Već se uključuje u humanitarni rad i želi drugima da pomogne.

“Mogao sam odustati, ali odlučio sam živjeti. Vrijedilo se boriti i pobijediti” kaže Meho. Još kaže da za njega ne brinemo, jer on je Meho, jak kao beton.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker