Mališan je imao 11 godina i jedan posto šanse da preživi kada ga je vatra zahvatila: Izdržao je 100 operacija i danas je oličenje borbe za život (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kao mali verujemo u superheroje, idoli su nam Betmen, Supermen, Spajdermen i ostali crtani likovi koji nadljudskom snagom pomeraju granice mogućeg. A onda je javnost pre pet godina čula za “Mehu Betona”, mališana iz Gračanice kome su doktri davali jedan posto da će preživeti povrede koje je zadobio.

Mehmed Šabić Meho te 2017. imao je jedanaest godina kada je bio živa buktinja. Povrede zadobijene plamenom, bile su strašne, jer je u bolnicu primljen sa čak 70 posto opektina na svom dečijem telu. Uprkos neslavnim i turobnim predviđanjima lekara, Meho je preživeo, zahvaljujući brzoj rekciji lekara i čeličnoj volji.

No, krenimo iz početka.

Meho je hteo da na drvenu pločicu ugravirati ime svoje simpatije, ali pogrešio je slovo pa je pločicu polio benzinom sa namerom da popravi stvar. Međutim, mališan iz Gračanice u BiH nije ni slutio šta će se dogoditi nekoliko trenutaka kasnije.

Radionica u kojoj je bio Mehmed Šabić eksplodirala je. U bolnicu u Tuzli primljen je sa 70 postotnim opekotinama tela, i oštećenjima unutar tela. Lekari su mu za preživljavanje dali tek jedan posto šanse. Otkazivali su disajni organi i bubrezi. Srce je bilo stalo, ali Meho se vratio.

Nakon toga je „Meho Beton“, kako ga zovu, na svoj 12. rođendan izašao iz kome i otvorio oči. Komunicirao je treptajima. Pokušao da pomera prste. Nije odustajao, naprotiv, on je okupljene oko sebe tešio. Čim je progovorio, Meho je opravdao nadimak.

Nije bilo tu ni „boli me“, ni kukanja ni plača, a njegove prve izgovorene reči bile su: „Nema predaje!“.

Bezbroj odlazaka na kliniku u Minhenu, 25 teških operacija, stotinu i ko zna još koliko anestezija, prestali su da ih broje kako Meho, tako i porodica. Ko zna koliko presađivanja kože. No, roditelji pred sinom nisu nikad zaplakali, već bi to učinili izvan njegove sobe. Svaki pokret tela, svako micanje usana donosili su bol.

Posebna ishrana obogačena mastima i mesom, koje hrani kožu. Superheroj Meho dobio je i specijalno odelo, koje je nosio 24 sata dnevno. Odelo mekša kožu, drži vlagu i štiti od spoljnih uticaja. Ukratko, štiti ga kao što odela superheroje i štite.

Odelo se skida samo kod kupanja i tako dve godine. Snaga, volja, energija – mnogi je ne bi imali za sve ovo, ali jedan dečak ima.

Meho se nakon nekog vremena vratio u školu, plesao i trčao polumaraton. Voli automobile i želi da bude autolimar i ima svoju radionicu. Već se uključuje u humanitarni rad i želi drugima da pomogne.

„Mogao sam odustati, ali odlučio sam živeti. Vredilo se boriti i pobediti“ kaže Meho. Još kaže da za njega ne brinemo, jer on je Meho, jak kao beton.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker