Došla 2020. sad svi u Njemačku – Širom otvorena vrata…

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Za manje od dva mjeseca građanima Srbije, BiH, Crne Gore… bit će širom otvorena vrata Njemačke.

ODLAZAK SARAJEVO 696x455

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Mnogi su u 2019.godini iščekivali šta će kazati njemačke vlasti po pitanju Novog zakona o useljavanju stručne snage u Njemačkoj. Čekali i dočekali. Od 1.marta ove godine, tj za manje od dva mjeseca, stupit će na snagu Zakon koji će olakšati građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u toj zemlji. To znači da će i stanovnici naše regije moći da dođu do posla u Njemačkoj pod istim uslovima kao i građani Njemačke, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim.

Po ubrzanom postupku

Šta je potrebno znati? Novi Zakon uvodi nekoliko novina koje će olakšati zaposlenje naših ljudi u toj zemlji, a jedna od njih je da će zahtjevi za izdavanje vize stručne radne snage ubuduće biti obrađivani po ubrzanom postupku. Pojednostavljeno, trenutno se na termin u ambasadi čeka i do devet sedmica, a po novom Zakonu termin će biti dodjeljen za samo 14 dana od dana podnošenja zahtjeva. Odluka o odobrenju vize dobija se za tri sedmice. Građani Srbije, BiH i okolnih zemalja sada će mnogo lakše moći doći do posla u struci.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Nostrifikacija diploma

Najvažnija je nostrifikacija diplome ili cetrifikata o stručnom obrazovanju.Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Njemačkoj. Minimalni preduslov za priznavanje je da stručno obrazovanje mora da traje najmanje dvije godine.

Da bi se uzelo u razmatranje odlazak u Njemačku, neophodno je poznavanje jezika minimalno A2, a za određene grupe i B1. To zavisi, između ostalog, od planiranog zaposlenja. Znanje njemačkog jezika na nivou A2 podrazumijeva svakodnevnu konverzaciju, dok B2 omogućava da se osoba jasno i smisleno izrazi, kao i da razumije glavne sadržaje u vezi sa poslom.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Lakše, ali…

Novi zakon ne nudi ništa novo u pogledu nekvalifikovane radne snage. Izuzetak su IT stručnjaci koji mogu dobiti pristup tržištu ali ukoliko imaju pet godina radnog iskustva. Samo poznavanje vještina nije dovoljno. Potrebno je ispuniti niz kriterija. Odluka o dodjeli prebivališta ili radne dozvole su u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, odnosno nadležnih organa u zemlji.

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.