Austrijski medij: Do 2070. godine u BiH će živjeti samo 1.6 miliona stanovnika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pod naslovom “Ova balkanska zemlja godišnje izgubi jedan cijeli grad”, austrijski list Heute objavio je tekst o iseljavanju iz Bosne i Hercegovine, naglašavajući kako se taj negativni trend i dalje nastavlja.

“Iako su prošli božićni i novogodišnji praznici, svakodnevno na stotine ljudi odlazi iz BiH bez povratne karte, piše portal “Heute“, navodeći da je demografsko stanje u našoj zemlji krajnje zabrinjavajuće.Pozivajući se na anketu agencije Pixel, Heute prenosi da je Bosna i Hercegovina usamljena na vrhu susjednih zemalja, koje bilježe najveće iseljavanje.

Upravo iz tog razloga eksperti strahuju da će mlađe generacije nastaviti i ubrzati trend odlaska u razvijene zapadne zemlje.

Dalje se navodi da, prema procjenama Ujedinjenih nacija, BiH će do 2070. godine izgubiti polovinu stanovništva te da će u njoj živjeti svega 1,6 miliona stanovnika.

Kao jedan od razloga odlaska iz BiH navodi se prosječna plata od 575 eura, ali i nedostatak radnih i ostalih perspektiva za budućnost mladih.

“U svakom slučaju, iseljavanje stanovnika je ne samo veliki problem nego i veliki i alarmantan izazov za sve države, koje žele zaustaviti navedene negativne demografske procese”, zaključuje Heute.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker