Selo Potok u Brodarevu dobija svoju džamiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Džematlije iz sela Potok u Brodarevu poželje da njihov mekteb odsad bude džamije. I odlučili napraviti munaru. Grade je sopstvenim sredstvima i uz podršku dijaspore.

Imamo mi našu grupu „Džemat Potok, Dijaspora Potok“. Organizovali smo se džematski i dogovorili da počnemo s prikupljanjem. Prva uplata je iz Brodareva, Ahmedin Đuhić predsjednik Odbora za izgradnju.

Jedan od najstarijih u Potoku je dedo Besim Đuhić. Jedva, kaže, čeka svoju džamiju u selu i svaki dan dođe da vidi kako napreduju radovi

Prije su se, priča Juso Talović, teravije klanjale po kućama.

Moj otac je odlučio da uvakufi ovo zemljište da se napravi mejtef. Onda su došle nove okolnosti da se napravi džamija. Imamo džemat Potok, dijasporu, sredstva smo skupili da pravimo munaru i napredujemo.

A munaru pravi nadaleko poznat Hatab Rizović sa svojom vrijednom ekipom. Ovo im je četrdeset i osma

Ako je džamija od zemlje do kubeta 10 metara minara ide minimum 25 metara, maksimum 30. Imamo iskustva, procijenimo situaciju i radimo. ijepo će izgledati. Imaće i svjetiljke, minara nije krug nego 16 uglova tako da lijepo će biti, kaže Rizović

Inače, u selu Potok je više od stotinu domaćinstava. Mekteb je dosad bio njihovo mjesto okupljanja. Odsad će to biti džamija. (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.