MEHONIĆ: Natpisi “Prijepolje” samo na ćirilici su kršenje zakona i Ustava Srbije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Almir Mehonić – U Prijepolju je u službenoj upotrebi pored srpskog jezika i bosanski jezik i pismo.

Ipak, to se ne može primjetiti ni po tablama gdje su ispisani nazivi ulica, ni po zvaničnim sajtovima opštine i opštinakih ustanova a ni po ovim svježim primjerima ukrasnih natpisa “Prijepolje”, koji su ispisani ćiriličnim pismom.

Lijepo je ukrasiti grad ali zakonska je obaveza da se naziv ispiše i na latiničnom pismu, odnosno i na bosanskom jeziku.

U ZAKONU O ZAŠTITI PRAVA I SLOBODA NACIONALNIH MANJINA (“Sl. list SRJ”, br. 11/2002, “Sl. list SCG”, br. 1/2003 – Ustavna povelja i “Sl. glasnik RS”, br. 72/2009 – dr. zakon, 97/2013 – odluka US i 47/2018) član 11., stav 5. stoji:

“Na teritorijama iz stava 2. ovog člana (gdje je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine), imena organa koji vrše javna ovlašćenja, nazivi jedinica lokalne samouprave, naseljenih mjesta, trgova i ulica i drugi toponimi ispisuju se i na jeziku dotične nacionalne manjine, prema njenoj tradiciji i pravopisu.”I USTAV REPUBLIKE SRBIJE (“Sl. glasnik RS”, br. 98/2006 i 115/2021) u svom članu 79. tretira ovo pitanje i kaže između ostalog da:

“Pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo: (…)da u sredinama gdje čine značajnu populaciju, tradicionalni lokalni nazivi, imena ulica, naselja i topografske oznake budu ispisane i na njihovom jeziku…”

S tim u vezi i ZAKON O NACIONALNIM SAVJETIMA NACIONALNIH MANJINA (“Sl. glasnik RS”, br. 72/2009, 20/2014 – odluka US, 55/2014 i 47/2018) u svom član 22. tačka 2. omogućava nacionalnom savjetu nacionalnih manjina, u ovom slučaju BNV da:

“Nacionalni savjet predlaže nadležnom organu isticanje naziva jedinica lokalne samouprave, naseljenih mjesta i drugih geografskih naziva na jeziku nacionalne manjine…”

Pozivam bošnjačke predstavnike u strukturama vlasti u Prijepolju da insistiraju na poštovanju Ustava i zakona države Srbije i da natpise rade dvojezično. Pozivam i BNV da na prvoj narednoj sjednici tretira ovo pitanje i da u skladu sa svojim nadležnostima zahtjeva od lokalne samouprave Prijepolje da poštuje zakone i Ustav Republike Srbije.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
11 mjeseci ranije

Eto i posle se ljutite kad vas zafrkavamo. Skoro je ovde bio tekst o bosančici tj. “begovskom pismu” , koje se kod begovakih porodica zadržalo do polovine prošlog vijeka.Ta Bosančica nije ništa drugo do Ćirilica ili Azbuka kako je još pravilnije reć. Pismo ima 10 slovnih karaktera i sve je isto kao naše pismo što se koristilo u manastirima pre Vukove reforme. I sad vi nećete svoje pismo samo što je ono jednako i srpsko a hoćete bezlično latinicu.

Neko
Neko
11 mjeseci ranije

Bosnjacki jezik je minoran.

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.