Ef. Eminagić: U mnogim pribojskim selima nema nijednog djeteta, nema ni škole, ni mektebske pouke

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sedam je džemata u okviru Medžlisa Islamske zajednice Priboj. Njihovo djelovanje je specifično. Dva su preko granice zapravo da bi se do njih došlo treba preći granicu s BiH.

Kako kažu, do jednog džemata treba preći četiri vidljive granice, do drugog dvije vidljive I dvije nevidljive jer je poznato da iako nema više punktova pored mosta s druge strane I dalje je ostao kao obilježje koje dijeli dvije države. I zato su pribojski imami svi heroji mada se ipak izdvaja uloga seoskih.

Svugdje je teško a pogotovo je teško za Bošnjake tamo gdje ih je malo. U 2020. Godini imali smo najviše zabilježenih smrtnih slučajeva ili dženaza gdje je brojka dosegla do 117. S obzirom na procenat u Priboju to je jako velik broj. Od tih 117, 31 preselio je od korone.

U januaru ove godine bilo je 17 dženaza, u februaru 15. Za mart još nismo pravili presjek ali je to osjetno u mjestima kakav je Priboj gdje smo apsolutna manjina, kaže Harun ef. Eminagić gl.imam Medžlisa IZ Priboj

Ovakvo stanje posebno se odražava na pribojska sela naseljena pretežno starima.

Dešava se da se nakon smrtnog slučaja to domaćinstvo zatvori. Čak imamo I sela gdje nema nijedno dijete, gdje su sve škole zatvorene, gdje nema više ni mektebske pouke. Pored toga što je korona odnijela svoj harač isto tako je natjerala ostale da idu trbuhom za kruhom, da se snalaze, da prehrane svoju porodicu. Kada belaj potrefi jedan grad ono ne poznaje ni vjeru ni naciju.

Mi koji živimo u mješovitim sredinama prinuđeni smo da se oslanjamo jedni na druge jer u bolnicama I drugim ustanovama rade različite konfesije. Pokušali smo I naći zajedničko rješenje u muci koja nas je zadesila. Mogu s ponosom reći da je Priboj u tome uspio, naglašava ef. Eminagić

Najbolji pokazatelj je, ističe, pribojska dijaspora koja je pomagala svom gradu I narodu ne gledajući ko je koje vjere. Ipak, život na granici pun je izazova.

Za Islamsku zajednicu bolna rana što I dan danas, I pored svih obećanja, nema džamije u Novom Priboju. Džematlije, kaže, glavni imam moraju biti strpljive ali vlast treba pokazati volju da njenom konačnom gradnjom želi Bošnjake na tom prostoru. (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.