Više ljudi umire, nego što se rađa: Samo za 9 meseci Priboj izgubio skoro 300 stanovnika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iako je vakcinacija u toku, statistički podaci ukazuju na to da broj preminulih od posledica korona virusa ne stagnira, već je naprotiv, u porastu

Ako se nastave trenutni demografski trendovi, Srbija bi do kraja godine mogla ostati bez jednog grada veličine Smedereva, jer će negativni prirodni priraštaj iznositi oko 64.000 stanovnika, ukazuju na to podaci Republičkog zavoda za statistiku. Samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja, odnosno razlike između broja rođenih i umrlih, opština Priboj je za prvih 9 meseci ove godine ostala bez 270 stanovnika.

U prvih devet meseci ove godine preminuo je 371 Pribojac, govore podaci opštinske Matične službe, što ukazuje na to da je primetan porast broja smrtnih slučajeva, ako uzmemo u obzir da je za 12 meseci prošle godine preminulo ukupno 375 žitelja ove sredine, prenosi RINA.

Nažalost, iako je vakcinacija u toku, statistički podaci ukazuju na to da broj preminulih od posledica korona virusa ne stagnira, već je naprotiv, u porastu. Podaci Zavoda za javno zdravlje Užice kažu da je od marta zaključno sa decembrom prošle godine, od posledica infekcije korona virusom preminulo četrdesetčetvoro Pribojaca. S druge strane, za prvih 6 meseci ove godine, od korona virusa preminulo je 46 muškaraca i 31 žena, dakle ukupno 77 lica, potvrđeno je medijima u ZZJZ Užice.

Prema podacima Patronažne službe Doma zdravlja, u Priboju je u prvih 9 meseci rođena 101 beba, što znači da je samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja opstina Priboj od januara do oktobra ostala bez 270 stanovnika.

Na nivou Srbije, najveći porast broja umrlih zabeležen je u beogradskom regionu. U ostalim regionima Srbije mortalitet je u proseku povećan za petinu.

Kako se ovako dramatičan porast smrtnosti stanovništva dovodi u vezu s virusom korona, demografi s pravom strahuju da će septembar „srušiti” crne rekorde. U Priboju ga je već srušio, samo od septembra u ovoj opštini registrovano je 15 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa. (Telegraf)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker