Priboj – Maline rodile u decembru (Foto)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Priboj – Malina je sezonska biljka, i uglavnom vezana za leto. Postoje i sorte koje daju plodove i kasnije, sve do pozne jeseni, a kod pribojskog malinara Slavka Prijovića, u malinjaku pored Lima, zrelih plodova ima i u drugoj polovini decembra, kojima, očigledno, ne smeta ni prvi sneg.

Slavko ima malinjak u rodnom selu, Ravan u Her Golešima, međutim pošto radi kao taksista u Priboju, uzeo je u zakup i parcelu u prigradskom naselju Mramorje, pored Lima, kako bi u slobodno vreme, i ovde mogao uzgajati “crveno zlato”, i obaviti berbu nešto ranije, nego što stigne isti posao u zavičaju.

– Ovu parcelu sam zakupio pre  5-6 godina i posadio sortu vilamet, postavio i stubove i žicu, nabavio sistem za navodnjvanje…. Ali nije išlo, zasad već druge godine, počeo je da se suši, a u međuvremenu sam čuo da postoji sorta maline koja stiže kasnije od mojih u selu ,i da se bere najmanje tri meseca. Uzeo sam sadnice, one se sade ređe od vilameta, na pola metra u red, ne treba žica, ne trebaju stubovi, samo podveza pred berbu, To je sorta “polka – priča u dahu Prijović.

Iako je decembar, u malinjaku Slavka Prijovića ima zrelog roda, a neke maline čak su u fazi cvetanja. I one su pre pre koji dan bile pod snegom, koga još ima gore, na planini Bić.

– Ovde sam brao maline i predavao hladnjači do pre 15 dana, odnosno do početka decembra – tvrdi Prijović i  dodaje da je rod ove godine bio nešto slabiji zbog suše te je prethodnih godina u svom malinjaku nalazio i po dve ipo tone “crvenog zlata”.

Ta suša je izgleda “krivac” i za sadašnje zrele plodove, kažu  stručnjaci.

– I ovaj primer pokazuje da je malina čudna voćka. Ovo je remutantna sorta, polka, koja rađa od polovine jula pa sve do kasne jeseni i minusnih temperatura. Ovde je sušan period uticao da se pomeri tzv, vegetativni period biljke, kad malina, zbog visokih temperatura, nije “radila”,pa je svoj fiziološki proces pomerila za najmanje mesec dana – kaže inženjer agronomije Andrija Radulović, stručnjak iz PSSS Užice.

– Zato sada imamo i zrele maline i one u cvetu, i sve će tako biti dok ne bude jačeg minusa, koji će da “obere” i rod i cvet – ističe Radulović.

Novi sneg je trenutno “pokrio” malinu, koju će tek kada okopni Slavko pokositi,a na proleće kreću novi izdanci. Do tada Prijović prebrojava pare, jer veli, iako je bio slabiji rod, cena je odlična, pa je i zarada bila više nego dobra.

Tekst je nastao u okviru projekta “Organska proizvodnja zdrave hrane”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Priboj iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Priboj u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.