YIHR: Tužilaštvo i MUP da utvrde ko su osobe koje su pevale u slavu genocida

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila je od Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da utvrde ko su osobe koje su pevale u slavu genocida i ratnih zločina i kazni ih u skladu sa zakonom.

Mediji su preneli video snimak sa jedne privatne proslave pripadnika srpske policije u Priboju, gradu na jugozapadu Srbije, na kojoj je pevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

U njoj se poziva na ponavljanje Srebrenice, silovanje i ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, “desi Vukovar”.

„Nacionalističke tenzije koje se podgrevaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osećaj straha, nebezbednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pevaju pesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume“, naveo je YIHR u saopštenju 3. januara.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je uputio upit MUP-u Srbije sa pitanjem da li će preduzeti neke korake povodom video snimka objavljenog u medijima sa proslave pripadnika policije u Priboju.

Inicijativa je poručila da epilog slavljenja genocida i ratnih zločina mora biti u odlukama sudova i disciplinskim kaznama MUP-a, a ne na društvenim mrežama.

Prethodno se jedan od prisutnih policajaca koji je organizovao slavlje na kome se pevala ova pesma, Dragan Zeković, javno izvinio u objavi na Fejsbuku.

“Poštovani sugrađani, kao neko ko je odrastao i živi u multietničkoj sredini, ko ima puno prijatelja Bošnjaka, želim da uputim izvinjenje svima koje je povredila pesma koja se čula te večeri i koja je poslala veoma lošu poruku”, naveo je Zeković na svom Fejsbuk profilu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da srpska država neće dozvoliti bilo kakve sukobe, nemire, bilo kakve incidente ili bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti bilo koga.

“Moja poruka Bošnjacima – ovo je njihova zemlja koliko naša i oni u ovoj zemlji moraju da se osećaju kao svoj na svome, a uveren sam da će nadležni organi u skladu sa zakonom preduzeti određene mere”, izjavio je Vučić 3, januara odgovarajući na pitanja novinara povodom video snimka iz Priboja.

Vlasti u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, kako su presudili međunarodni sudovi, već koriste termin “strašan” i “užasan” zločin. (RSE)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.