Ef. Eminić započeo obraćanje riječima rah. Muftije – Bez pravde nema ni pomirenja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Imam Hasan-agine džamije u Priboju Jasmin ef. Eminić svoje obraćanje na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem započeo je riječima rah. Muftije Zukorlića “da bez pravde nema ni pomirenja”.

Ef. Eminić je predsjednika upoznao sa neprijatnostima koje muslimansko stanovništvo u ovoj sandžačkoj opštini doživljava od strane pripadnika Granične policije.

“Prvo što bih želio da kažem jeste da se prisjetimo riječi rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića da bez pravde nema ni pomirenja. Preduslov da bi došlo do bilo kakve pravde nužno je da se pravda sprovede.

Želim iz prve ruke da vas obavijestim o jednom incidentu koji se dogodio u dvorištu naše džamije ovdje u Priboju, gdje je pripadnik granične policije, koji nije bio u uniformi, bio je u civilu, ušao je u džamijsko dvorište i sirijiske izbjeglice koje su tu bile prisutne legitimisao, izveo iz džamijskog dvorišta, odveo u haustor zgrade preko puta džamije i tu ih pretukao.

Vi se sjećate kada su pripadnici granične policije Hrvatske tako postupili, koliko je to bila ružna slika koja je tada otišla iz Hrvatske u svijet. Siguran sam da ni vi kao predsjednik Srbije, a ni mi kao građani ne želimo da takva slika pripadnika MUP-a ide u svijet. Tražimo samo da se pravda sprovede i da onaj ko je pogrešio bude adekvatno kažnjen shodno veličini njegovog prijestupa.

Isti taj policajac prije nekoliko dana prijeti pribojskim imamima, što znači da je prvi put sankcionisan zbog takvog ponašanja, možda do ovog drugog incidenta ne bi ni došlo. Smatram da je bitna činjenica da vas upoznam da sam ja 2014. godine otišao za Ameriku.

Nakon dvije godine postao sam američki rezident, oženio sam se, moja supruga je američki državljanin, moja djeca su američki državljani, ali smo se 2016. vratili da živimo u Priboj.

Ovo definitivno nije Priboj u kojem želimo da živimo, jer se osjećamo nebezbjedno, zato što ljudi koji bi trebali biti kažnjeni, sa svojim imenom i prezimenom, ne generalizujući stvari, nisu adekvatno sankcionisani. Zamislite samo kakav će osjećaj biti bilo kojeg Bošnjaka koji će na granici prelaziti prema BiH da ga legitimiše taj policajac, koji je pjevao takve pjesme, koji je iznosio prijetnje pribojskim imamima.

Moja supruga i ja smo razmišljali da se obratimo američkoj ambasadi, ali sam ja insistirao da se to ne podiže na taj nivo upravo radi mira i smirivanja svih ovih tenzija.

Ako želimo da se desi pomirenje moraće prvo pravda da se sprovede, ali i da Vi svojim postupcima, ako želite da pokažete da ste iskreni u namjerama prema Bošnjacima, te da želite dobre odnose između Bošnjaka i Srba – izgradnja džamije u Novom Priboju bila bi pun pogodak. Time biste dokazali i Bošnjacima, ali i svim drugima da želite suživot između Bošnjaka i Srba koji ovdje žive”, kazao je Jasmin ef. Eminić. (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Knezevic Zoran
Knezevic Zoran
10 mjeseci ranije

Vucic je fokusirao probleme i bacio akcenat na probleme koje prave izgrednici srpske nacionalnosti. Sto je i uradio. Bio jemnogo strozi prema tim izgrednicima. Muslimane nije ni pominjao. Ne znam da li postoje izgrednici i sa muslimanske strane ili ste svi bezgresni jer o takvim problemima niko ne prica? Izazivanje nereda i sukoba je takodje nepozeljno. Otkud sirijske izbeglice u dzamiji?!?! Da li ste vi gradjanin i verski sluzbenik u Srbiji ili Vam je vazniji “muslimanski internacionalizam”?! Mozda su Sirijci resenje za Vas? Da se oni nasele umesto Srba pa da budu “braca” na sve cetiri strane?!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker