Zukorlić: Zaustaviti politiku zapošljavanja u državnim institucijama u Sandžaku na štetu Bošnjaka (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas prvu sjednicu redovnog jesenjeg zasijedanja. Poslanici su razmatrati Prijedlog zakona o zaduživanju za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Madjarskom (Segedin).

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić tom prilikom podsjetio na nužnost intenzivnih infrastrukturnih ulaganja u Sandžak kao kraj koji je decenijama zapostavljen.

– Ono što želim ovdje naglasiti u pogledu iščekivanja jeste pruga “Raška-Novi Pazar”, a potom i dalje pravcem zapada prema Priboju, za šta već postoji politička volja i potvršena političkim dogovorom, ali ono što sada želim istaći jeste poziv nadležnim organima da se što prije krene sa pripremama za realizaciju ovog projekta.

Dakle, nije prvi puta, a ponoviću ovdje da je Novi Pazar jedini grad u ovoj zemlji koji ima preo 120.000 stanovnika, koji predstavlja svojevrstan regionalni centar i u ekonomskom i u svakom drugom pogledu, a koji u 21. vijeku nema željezničku prugu, odnosno nema vezu sa željezničkim saobraćajem. Ova pitanja, obzirom da postoji potvrđena i potpisana volja, a ono na šta želim ukazati jeste da nije dobro, nije prihvatljivo i nije razumljivo da se početak realizacije ovoga projekta odgađa, istakao je akademik Zukorlić.

Akademik Zukorlić ukazao na problem etiničke strukture zaposlenih koja je na štetu Bošnjaka kada su u pitanju državne institucije i ustanove na teritoriji Sandžaka.

– Što se tiče Poreske uprave u Novom Pazaru – ona oslikava neko stanje ostalih državnih organa, mnogo naslijeđenih problema i u samoj strukturi zaposlenih i u pogledu kvaliteta i u pogledu pojava određenih vidova korupcije, ali ono što je za nas kao pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice važno jeste i sama struktura zaposlenih. Dakle, struktura zaposlenih u etno naseljenom smislu ne odgovara strukturi stanovništva. Naravno, nisam od onih koji insistiraju da bude bukvalno prepisano, ali se mora voditi računa u nekom okviru, posebno kada je u pitanju politika zapošljavanja.

Istina, ono što je još lošija situacija od same poreske uprave jeste policija. U policiji, više puta smo ovdje govorili i ono što me tjera da uključim i ovu diskusiju jeste obrazloženje koje smo čuli od ministra policije koji kaže da ga uopšte ne zanima ko je koje nacionalnosti kada prima policajce. Dakle, to bi bilo dobro i moglo bi se doživjeti onako idealističkim opredjeljenjem prema struci, kvalitetu u pogledu stručnosti od običnog policajca, inspektora i funkcionera, ali bi se taj princip morao pokazati i tamo gdje su, recimo, Srbi u većini ili gdje su Srbi u manjini, a ne da imamo sliku da su uvijek tamo gdje je većinski narod u većini, nije moguće da se desi da rukovodilac policije bude Bošnjak ili ne znam da li ima drugih nacionalnih manjina u Vojvodini ako ima to bi bili dobri primjeri, ali znam da je u slučaju prostora gdje Bošnjaci žive da ih nema.

Prema tome, ne možemo taj parametar posmatrati samo jednosmjerno već ukoliko imamo stručnost i sposobnost onda se može desiti da u Novoj Varoši gdje imamo recimo 7% Bošnjaka, neka se tamo desi da komandir policije Bošnjak ili čak u Prijepolju gdje je skoro pola-pola, ili u Priboju gdje je 20-tak posto Bošnjaka, ne tamo se to nikada ne može desiti, ali se veoma često dešavalo da u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu gdje je apsolutna većina bošnjačkog stanovništva komandir ili načelnik su bili srpske nacionalnosti, a kada je u pitanju struktura potpuno obrnuto.

U Novom Pazaru imate 80% Bošnjaka, a u policiji imate 20% zaposlenih Bošnjaka, u Sjenici 30% imate Srba, a obrnuto je u policiji gdje ih imate 70%. Znate da nisam od onih koji voli da prebrojava nacionalno, ali ne mogu da prihvatim takve odgovore. Gospodo ili ćemo primjenjivati princip pravičnosti u pogledu kvaliteta struke, nadležnosti, sposobnosti…u tom slučaju ćemo onda imati isti pristup svim dijelovima, ili ne. I ono što obeshrabruje jeste da imamo u politici zapošljavanja mladih policajaca, kadrova, inspektora uprkos činjenici da na konkursima jako veliki broj Bošnjaka čeka, imamo odluke kojima se opet gradi etnička struktura na štetu Bošnjaka, to je neprihvatljivo, zaključuje akademik Zukorlić.

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Vili
Vili
1 godina ranije

Ti si tvoju hanumu smestio na sns funlciju i sad mozes da lapandas i klevetas Bošnjake ,i da vrtiš tu šuplju glavetinu.Najbogati političar koji se obogatio od sadalke za sirotinju.Najveci prevarant i manipulator u istriji Sandzaka.Politička ulizica .

Denis
Denis
1 godina ranije
Odgovor za  Vili

Pa ti posto si toliko pametan osnuj politicku partiju i udri..Mozda bude bolje narodu

Djerekare
Djerekare
1 godina ranije
Odgovor za  Vili

izgubi glavu rahmetli edinu hamidovicu.ostade sest jetima na ulicu.proglasi ga šehidom..njegovim sebetom,..proli se medjusobno bošnjačka krv..odmah zatim kao nagradu četnici mu postaviše drugu ženu elmu elfic na mjesto zamjenika ministra za obrazovanje u vladi srbije…dade edinu hamidovicu titulu šehida a sebi proglasi akademikom.neće on šehidsku titulu.hoce da kao akademik napada i ljaga svoj narod od stambola do sarajeva,sve u sluzbu srpskim radikalima i četnicima…izgubi glavu rahmetli ismailu prentiću 20.aprila 2007 godine.pozvavši srpsku državu da se razračuna sa takozvanim vehabijama, koje su navodno htjele da ga ubiju.ubiše srpski specijalci na ninaji kod sela žabran ismaila prentica a raniše senada ramovica.ponovo njegovim sebetom.osudiše preostale,takozvanu grupu vehabija sa preko 90 godina zatvora.sve zbog njegovog izmišljanja da hoce da ga ubiju..nedavno je izašao zadnji od ovih osudjenika iz zatvora senad ramovic,pa što ga sad ne ubiju.imaju razlog vise,ubistvo ismaila prentica i njihovu robiju..šejtan u ljudskom obliku ne preza ni da preko života i krvi ljudi dodje do ostvarenja njegovih ličnih i porodičnih interesa..isto kao što fikret abdic u velikoj kladuši za vrijeme rata u bosni diže ruku na svoj narod zajedno sa četničkim zločincima i proli nevinu krv svome narodu..Veliki Allah mu slomio silu i zaštitio narod sandzaka od ovog zličinca i njegova zla…

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker