Zukorlić u Skupštini Srbije – Govorit ću 50 minuta / Dačić – Možete da govorite koliko hoćete, ja idem (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Narodni poslanici danas su započeli raspravu o izvještajima nezavisnih tijela. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić zamjerio to što Кomisija za zaštitu konkurencije nije prepoznala oblik kojim se kapitalom stečenim kriminalnim aktivnostima potapa konkurencija. Dao primjer iz Novog Pazara.

– Organizovani kriminal i kapital koji dolazi iz organizovanog kriminala, je meni jedan od mnogo opasnijih, žešćih udara na konkurentnost. Mislim da bi i komisija za zaštitu od konkurentnosti trebala da baci više svjetla na taj oblik. Ja sam jednom prilikom ovdje govorio u okviru jedne druge teme, iskustvo kroz koje je prošao Novi Pazar zadnjih 30 godina. Kroz sve te analize koje smo imali u pogledu privrede, pogotovo male privrede i onog što se vezivalo za jednu veoma ozbiljnu privatnu inicijativu.

Znate i sami da se u Novom Pazaru govorilo kao o nekom privrednom čudu 90-ih godina, danas mi imamo prosto zgarište tih silnih malih i srednjih preduzeća, porodičnih firmi koje su tada nastale, koje su veoma dobro radile i koje su se bavile proizvodnjom. Jako je teško uspostaviti da u jednom gradu od nešto više od 100.000 stanovnika, imali ste u nekom trenutku oko 5.000 privrednih subjekata koji su se bavili proizvodnjom, samostalnom proizvodnjom, to je nešto što je fantastično i sada kada vi sav taj potencijal nakon dvadesetak godina svedete na svega 20% preživjelih.

Mi smo analizirali sa grupom ekonomista, šta je to dovelo do toga da tako jedan veliki potencijal prosto padne, ima tu naravno više faktora i ne može se sve svesti na jedno obrazloženje, ali jedan od ključnih faktora jeste bio zapravo nezaštićenost tih subjekata na polju konkurentnosti od prljavog kapitala i kriminala. Dakle, to je potopilo sve one male i srednje poštene proizvođače, porodične koji su upošljavali po 30-50 radnika, koji nisu mogli da se nose sa konkurencijom onih proizvođača iste robe, ali koji su imali puno novca iz organizovanog kriminala, prije svega trgovina droge i šverc cigaretama.

Naravno, mi smo tada imali taj veliki udar i narko-kriminala i ostalih oblika kriminala, međutim mi to i danas imamo i to su stvari provjerljive. Ne može neko godinama proizvodi i popravlja kaučeve i odjednom postane veliki proizvođač namještaja koji ima kapital od nekoliko desetina miliona, to je u najmanju ruku za provjeru.

Šta se onda tu desi? Taj jedan ili tih par takvih potope svih onih nekoliko desetina ili stotina, onih poštenih proizvođača namještaja koji ne mogu da prate korak sa njima, prosto ne mogu ni investiciono, ni tržišno jer onome nije bitno da li on tu fotelju ili taj krevet prodaje jeftinije ili ne jer on dobro radi sa šleperima namještaja, njegovi šleperi za prijevoz namještaja prodaju švercovane cigarete i tu se okreću milioni, oni postaju svemoćni, gdje prave jednu katastrofu u pogledu konkurentnosti za one druge koji zapravo nisu u tim vodama. Slično je i sa drogom, slično je i sa nekim proizvođačima, konfekcijskim proizvođačima i tako dalje.

Dakle, sada je to smanje iz razloga što su mnogi potopljeni, ali i dalje imamo taj fenomen i morali bi se time pozabaviti. Naravno, to sama Komisija ne može istjerati do kraja jer pitanje organizovanog kriminala je pitanje i Ministarstva unutarnjih poslova, pitanje specijalnih službi koje se time bave i tako dalje ali ono što bi bilo jako važno je da se sa vaše strane to detektuje jer to su provjerljive stvari, vi ukoliko nekog imate da je iskočio prodajući kauče, zaradio 30-50 miliona eura i to se vidi u investicijama, objektima, opremi i tako dalje, to je vrlo lako proverljivo, ili ste zaradili taj novac legalno ili ste ga kreditirali, to je nešto što mora imati svoje tragove. Zato je ova tema od izuzetne važnosti.

Ja znam da svaki put kada je o ovome govorim oni se tamo uznemire, pa navode da ja govorim protiv Pazara, protiv privrednika. Ne, ja ne govorim protiv privrednika, ja govorim za privrednike. Ja govorim protiv kriminalaca u privredi. Ja ovim štitim sve one poštene proizvođače. U ovom slučaju Komisija može da odigra veoma važnu ulogu. Treba da to detektira i to bude vidljivo u izvještajima, a onda se na osnovu tih izvještaja traži uključenost nadležnih organa koji se bave borbom protiv organiziranog kriminala.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Pešterac
Pešterac
1 godina ranije

Brada mu se ubazdela od lizanja
Vreče para od dijaspore odnio da kupuje milost diletanata po Beogradi
.Beogradsi politicki trgovci stari lisci izmamili mu milione pa ga ismevaju
Sad si prazna kanta niko te ne benda.Sad ispričaj kako si zaradio milione i milione .Profiter i prevarant najbolje zna kako funkcionira organizovani kriminal.

Mac
Mac
1 godina ranije

Jeb… Im sve za ovo cackanje po telefonu. Leteli bi oni iste sekunde

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker