Zukorlić – Novi Pazar je šesti po veličini grad u Srbiji : Prešao je i Kraljevo koji je administrativni centar Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stranka pravde i pomirenja organizirala je jučer u Novom Pazaru tribinu pod nazivom “Održivi razvoj Novog Pazara – borba protiv korupcije i kriminala kao ključ ekonomskog napretka i preduslov za investicije u infrastrukturu i privredu“.

Na tribini su govorili predsjednik Stranke pravde i pomirenja i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Usame Zukorlić, zamjenik predsjednika, ministar zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek i potpredsjednik stranke Edin Numanović.

Govoreći o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju građani Novog Pazara, Numanović je u uvodnom izlaganju istakao da sve te probleme primjećuje i lokalna vlast u Novom Pazaru ali da ne daje adekvatna rješenja.

“Njihov odgovor na sve probleme koje sam naveo sastoji se u tome da na neki način bace prašinu narodu u oči, nekim šminkanjem i nekim nebitnim stvarima zamažu oči i skrenu pažnju sa ovih problema, to nikako nije dobro. Dobro je što je Adem Ljajić počeo da igra za NovI Pazar. Meni je lično drago što se u Novi Pazar vraćaju igrači koji su potekli sa ove kaldrme i uživat ću da gledam kako naš klub napreduje, ali to ne znači da ćemo zaboraviti da je u Novom Pazaru preko 50% nezaposlenosti. To što klub napreduje je dobro ali nećemo zaboraviti da dug Novog Pazara prevazilazi svaku moguću normalnu proporciju u odnosu na budžet i prilike u samom Novom Pazaru.

Nećemo zaboraviti da još uvijek nisu ukorićene ni rijeka Jošanica, ni Trnavica, a gubili smo živote. Nećemo zaboraviti ni na ekološku situaciju u Novom Pazaru. Nećemo zaboraviti da ovdje za mjesec dana nećemo moći da se vidimo na metar ili dva od smoga koji se spusti svake zime i ne znam kako ćemo te utakmice Novog Pazara da gledamo od tog zagađenja. Nećemo zaboraviti ni to da još uvijek nije izgrađena Ejup-begova džamija, da se još uvijek ne finansira medresa ‘Gazi Isa-beg’ ravnopravno sa ostalim srednjim školama, nećemo zaboraviti ni da 90% džamija u Novom Pazaru nema upotrebnu dozvolu, nema legalizacju, da Novi Pazar nema javni saobraćaj, da je to na jako niskom nivou. Sve ove stvari oni pokušavaju da na neki način prekriju nekim perfidnim mehanizmima”, rekao je Numanović.

Govoreći o ovoj temi, ministar Đerlek je istakao da je Grad Novi Pazar nekoliko puta zagađeniji grad od najzagađenijeg grada u Evropi.

“Mi imamo jedan paradoks u Novom Pazaru, a to je da smo okruženi planinama Golijom, Rogoznom, Pešterskom visoravni, da je ovo grad koji leži na pet rijeka, da nemamo tešku industriju, a da smo uorkos tome, ne samo najzagađeniji grad u Srbiji već nekoliko puta zagađeniji grad od najzagađenijeg grada u Evropskoj uniji”, istako je Đerlek.

Naglasio je da sa “najzagađenijim vazduhom, najzagađenijim rijekama i najzagađenijom zemljom”, Novi Pazar uopšte ne može da govori o održivom ekonomskom razvoju.

“Ne postoji mogućnost da se ekonomski razvijate ako ne privučete investitore, a da biste privukli investitore, prvo vam je potrebna putna infrastruktura. Potom vam je potrebna savremena industrijska zona koja će imati adekvatnu struju, vodu, gas, telekomunikaciju i savremene pristupne saobraćajnice, da bi neki investitor mogao da ima osnovne preduslove da dođe tu i da otvori neku svoju proizvodnju. Na trećem mjestu, možda i najvažnije jeste pravna i politička sigurnost koja je povezana sa kriminalom i korupcijom. Ako na jednom mjestu imate sve moguće preduslove a nemate političku i pravnu sigurnost, ako je visok stepen kriminala i korupcije, nijedan investitor bio on iz Turkse, Japana, Francuske ili Njemačke, neće doći u tu sredinu jer mu je ugrožen i život i njegovo poslovanje, što znači da je ključ ekonomskog razvoja u Novom Pazaru, pored infrastrukture, borba protiv kriminala i korupcije i to je ono o čemu je naš rahmetli lider Muamer Zukorlić često govorio, često je to akcentovao”, rekaoje Đerlek.

Podsjetio je i na to da je Novi Pazar u prethodne dvije decenije imao ministra u Vladi Republike Srbije, koji je bio dio lokalne vlasti u Novom Pazaru a koji, kako ističe, nije bio kadar da obezbijedi minimum infrastrukture za dolazak investitora i za pokretanje bilo kakve proizvodnje.

“Mi ne možemo zapravo da govorimo o održivom ekonomskom razvoju već o permanentnom ekonomskom propadanju unazad tri decenije u ovom gradu, nažalost”, kazao je on.

Ocijenio je da u Novom Pazaru postoji veoma razvijena sistemska korupcija.

“Znamo da su hapšeni u lokalnoj samoupravi zbog korupcije, zbog trgovine uticaja, zbog zloupotrebe službenog položaja, zbog malverzacije sa javnim nabavkama i evo sada prave malverzaciju. Kada je u pitanju azil za pse, čuli ste da je prvi tender probao ali možda niste čuli da je i drugi tender propao zato što su namjerno onemogućili ponuđače da se prijave na javnu nabavku. Namjerno su spriječili da riješimo problem pasa lutalica samo zato što je jedan ministar Edin Đerlek iz Stranke pravde i pomirenja, da ne kažu posle Zukorlić i Đerlek prave nešto u Novom Pazaru, eto šta radi ova vlast. Sada se novac koji je opredijeljen za naše građane vraća u budćet i bit će raspoređen u druge gradove, zato što ne može ovdje da se raspodijeli jer su namjerno onemogućili da to radimo”, rekao je Đerlek.

Predjsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić istakao je da ova stranka ima najbolji plan za razvoj Novog Pazara. On se tom prilikom kroz izlaganje dotakao teme obrazovanja, infeastrukture, privrede, kulture i svih važnih oblasti koje imaju direktan uticaj na kvalitet života.

“Novi Pazar je šesti po veličini grad u Srbiji prema poslednjem popisu. Prešao je i Kraljevo koji je administrativni centar Novom Pazaru i Novi Pazar je jedini grad sa preko 100 hiljada stanovnika koji nije administrativni centar i jedini veliki grad u ovom dijelu Srbije gdje u blizini nemamo administrativni centar. Pored toga, Novi Pazar je drugi po veličini bošnjački grad u svijetu i zato je nama stalo da Novi Pazar bude razvijen, moderan i prosperitetan grad. Univerziteti su donijeli veliku promjenu našem gradu. Ja ne mogu da zamislim da grad Novi Pazar se ikad vrati na ono na čemu je bio prije, da bude sa jednim ili nijednim univerzitetom. Stranka pravde i pomirenja hoće razvoj visokog obrazovanja i generalno obrazovanja u Novom Pazaru. Zato mi želimo da Novi Pazar dođe na stepen da može imati i pet univerziteta i to nije uopšte nerealno”, rekao je Zukorlić.

Govorio je i o pitanju infrastrukture, navodeći da je sprovedena anketa gdje su se građani Novog Pazara izjasnili šta bi oni prvo željeli.

“Znate li šta su naši Pazarci rekli? Hoćemo trotoar! 40% ispitanika je izrazilo želju da dobije trotoar, posebno oni koji žive u velikim ulicama i na velikim putevima. Mi živimo u takvom gradu. To je grad gdje se svaku četvrtu godinu gradu, a budžet se isto troši. 32 miliona eura. Svake četvrte godine rade kišnu, fekalnu kanalizaciju, vodovod, asfalt, uličnu rasvetu. Je li to u redu, je li to ljudski?”, naveo je predsjednik SPP-a.

Zukorlić je istakao da su prethodnih dana obilazili mještane Novog Pazara, navodeći neke probleme o kojima su im mještani govorili.

“Žalili su mi se mještani naselja Jasenovik da za put asfaltni koji je urađen u tom selu, morali su u kešu da sakupe 160 hiljada eura i da ponesu na ruke jednom gradskom funkcioneru. Onda su mi i u Zaguljači također kazali da su oni morali da sakupe 70 hiljada eura prije nego je rađen asfalt i da ponesu funkcioneru koji vodi urbanizam u Gradskoj upravi. Onamo gdje se mi budemo pitali, nećemo pljačkati narod, a ko ne vjeruje, pošto lopovi ne vjeruju poštenima da neće krasti kada dođu na vlast, neka odu u Kamešnicu i neka pitaju koliko je mještane Kamešnice koštao asfalt. Neka odu u Žitniće, u Ursule, u Nikića potok i sve to u opštini koja je za tri godine vratila 80% duga koji je iznosio 6,5 miliona eura”, rekao je Zukorlić.

Osvrnuo se i na vijest o rušenju Gradske toplane u Novom Pazaru, ističući da je ona bila sagrađena na temeljima porušene Kolo džamije.

“Ja kao i svi Pazarci priželjkujem obnovu Kolo džamije, Ejup-begove džamije i ako Bog da kada budemo vlast mi ćemo to da omogućimo ali da ne bude kasno poslije. Ako treba, mi se stavljamo na raspolaganje Islamskoj zajednici, samo neka kaže, lično ću da predvodim oslobađanje vakufa Kolo džamije i Ejup-begove džamije i neće mi biti prvi put jer ono kako smo prije radili, u svakom trenutku ćemo biti spremni da opet radimo ako treba”, zaključio je Zukorlić.

Izvor:Sana

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Enes
Enes
2 mjeseci ranije

Samo sto je Kraljevo lepse sto putu od Novog Pazara.putna infrastruktura,cistije,nema divlje izgradnje kao u Pazaru imaju trotoare u Pazaru to nema.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
2 mjeseci ranije

A šta ti jado jadni drobiš, pokrij se ušima i budi srpaki sluga, kao što i jesi.

Huso
Huso
2 mjeseci ranije

Sta ce goljo. Bla, bla a mi jada i beda.

Bell
Bell
2 mjeseci ranije

Ohhh uh evo ga ovaj mali beduincic jos mu neko svezao “kravatu”nivac je cudo a 59% nezaposlenist kao Zimbabveu tamo su plate vece is Srbistanskog minimalca,kravata mu lice kad seljak sveze tele za jasle al jebbb bogato nasledio i sad palamudi…

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.