VAKCINA PROTIV KOVIDA 19 USKORO OBAVEZNA? Svet ide ka prinudnoj imunizaciji protiv korone

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

KAKO postaje sve jasnije da je četvrti talas širenja virusa korona neizbežan, i u Srbiji se sve glasnije čuju izjave nadležnih i stručnjaka da je jedini način da se izborimo sa epidemijom – obavezna vakcinacija.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek u četvrtak je rekao da je siguran da bi obavezna vakcinacija bila dobro rešenje, jer se u suprotnom građani neće vakcinisati, dok je epidemiolog Predrag Kon samo nekoliko dana ranije rekao da bi obavezna vakcinacija bila neophodna, naročito za zdravstvene radnike.

O obaveznoj imunizaciji protiv kovida u Srbiji je bilo reči još od trenutka kada su nam pristizale prve doze cepiva. Planirano je da po “slovu zakona” prvo rukav zavrnu medicinari, zatim vojska i policija, a onda “redom” svi ostali. Međutim, od toga se odustalo.

Kada je krajem marta prošle godine zdravstveni sistem bio na ivici pucanja zbog velikog broja hospitalizovanih, obaveznu vakcinaciju je podržao i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. Nekoliko meseci nakon toga, Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Najvažnija novina bila je ona koja se odnosi na član 33, a podrazumeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije koja može da bude preporučena ili obavezna. Tu odluku donosi ministar zdravlja, uz saglasnost republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

A kako je u svetu? Hoće li zarazniji delta soj korone primorati vlasti mnogih zemalja da posle višemesečne pomirljive politike prema antivakserima konačno promene kurs i uvedu obavezu cepljenja? Kako trenutno stvari stoje, upravo to će se dogoditi, a najpre će se početi s određenim kategorijama stanovništva. Prvi su zdravstveni radnici.

Neverovatno zvuči da se procenat vakcinisanja zdravstvenog osoblja recimo u Francuskoj kreće svega oko 60 odsto. Što je viša školska sprema, dobrovoljci su brojniji – odziv je najveći kod lekara, a manji kod medicinskih tehničara. Dolazi se tako do apsurda da baš oni koji vakcinišu druge, sami neće da se cepe. Kao objašnjenje navode nelogičnosti u vakcinalnoj politici, česte promene informacija, nedovoljno poznavanje sekundarnih pojava…

Vremena za čekanje, međutim, više nema. Mnogi građani izbegavaju da odu u bolnicu, baš zato da ne bi bili zaraženi preko osoblja koje odbija vakcinaciju. Imajući u vidu da su neka cepiva za zdravstvene radnike obavezna, poput onih protiv difterije, tetanusa, poliomielitisa i hepatitisa B, francuske vlasti nameravaju da pribegnu istoj politici kada je reč i o kovidu.

Vrh države je već obavio niz konsultacija i dobio načelnu saglasnost od socijalnih i političkih aktera da može da se odvaži na ovaj korak. To će biti među glavnim temama sutrašnjeg bezbednosnog saveta kojim predsedava Emanuel Makron. Očekuje se da se šef države ubrzo posle toga obrati i javnosti.

Sve više se umnožavaju glasovi koji traže da to bude samo jedna etapa ka punoj obavezi primanja vakcine u celoj populaciji. Mnogi traže potpunu zaštitu najstarijih slojeva građana, a zagovaraju i masovno cepljenje adolescenata po školama odmah po jesenjem povratku u učionice. Da bi se stekao kolektivni imunitet potrebno je vakcinisanje najmanje 70 odsto ukupne populacije, a čak 100 odsto ukoliko se izuzmu deca, što je, praktično, nemoguće.

Strah je da se ne izgubi bitka s koronom, jer dokle god bude onih grupa stanovništva koje odbijaju cepljenje, dotle će to biti pogodna prilika da se razvijaju različiti sojevi od kojih bi neki u budućnosti mogli da postanu otporni na vakcinu. Prema jednom američkom istraživanju, od januara do danas među preminulima od korone je 99,5 odsto onih koji se nisu vakcinisali.

I u drugim zemljama planiraju slične korake. Italija je, kao prva, već naredila obavezno pelcovanje zdravstvenih službenika. Petnaestak medicinskih tehničara već je suspendovano zato što su to odbili. Istovremeno, oko pet stotina zdravstvenih radnika u ovoj zemlji je pokrenulo tužbu na 52 strane smatrajući da im se na ovaj način uskraćuju demokratska prava samoodlučivanja. U ovoj zemlji, inače, 97 odsto negovatelja je prihvatilo vakcinu.

U Irskoj nameravaju da učine isto. Onima koji odbiju preti se premeštanjem na službu tamo gde nema kontakta sa populacijom. Od septembra priključiće se i Australija. U Velikoj Britaniji obaveza će važiti od oktobra za sve koji rade u zdravstvu i staračkim domovima, uključujući i kuvare, frizere…

SAD politiku primoravanja prepuštaju privatnoj inicijativi, pa je vakcina uslov za studiranje na nekim univerzitetima ili za ulazak u firmu.

U Saudijskoj Arabiji su daleko stroži. Od 1. avgusta u ovoj zemlji niko neće moći da radi bilo koji posao ako nije cepljen protiv kovida. U nekim ruskim regionima, uključujući i moskovski, na cepljenje su već neko vreme obavezni svi službenici koji su u kontaktu s građanima. U nekim delovima Pakistana su odlučili da neposlušnima blokiraju kartice mobilnih telefona! Makar se zaraženi dah ne prenosi putem slušalice.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker