Ugljanin – ”Ni ministar Ružić, ni predsjednik Srbije nemaju pravo na to”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Obraćanje predsjednika Stranke prenosimo u cjelosti:

“Jedan od osnovnih ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, punu 31 godinu, jeste promjena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije uključujući i promjenu državnih simbola, koje bi usvajanje novih simbola: zastave i himne svi građani ove zemlje osjećali svojim. Po svojoj sadržini, ova državna himna odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20% stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i djelimično u Sandžaku.

Izjava ministra prosvjete Branka Ružića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predstavljaju grubo kršenje Ustava i zakona Republike Srbije. Oni nemaju pravo na to.

Njihove izjave koristeći funkcije predstavljaju zlonamernu zloupotrebu državničke funkcije.

Ove neprimjerene izjave su u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke djece i prosvjetnih radnika u Sandžaku, kako bi ih prisilili i uplašili da odustanu od svojih osnovnih ljudskih i nacionalnih prava garantovanih Ustavom i zakonima ove zemlje.

Opet ponavljam ni ministar Ružić, ni predsjednik Srbije nemaju pravo na to.

Mi Bošnjaci Sandžaka poštujemo srpski narod, poštujemo njihov nacionalni identitet i poštujemo njihovo pravo na himnu i na simbole.  АLI !!!

Nametanje srpske nacionalne himne djeci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji vid pokušaja asimilacije u cilju promjene identiteta. Šta treba djeca bošnjačke nacionalnosti da pjevaju, da ne bih sada govorio dijelove himne, ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvjete i predsjednik Srbije pa neka vide ima li smisla da bilo koje dijete druge nacionalnosti glasno pjeva, čita i da se moli za ovo.

  1. Bošnjaci Sandžaka su narod koji ima svoju himnu koja je usvojena u ovoj zemlji u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i u skladu sa državnom procedurom, ona je važeća.
  1. Identitetska pitanja bošnjačkog naroda su isključivo u nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a ne ministra prosvjete, predsjednika Skupštine, Republike i tako dalje i da niko nema pravo da se miješa u to. Prosvjetni radnici su dužni da poštuju, čuvaju i unapređuju bošnjački nacionalni identitet kod bošnjačke djece, kao i svakog drugog djeteta prema njihovom opredjeljenju i nacionalnoj pripadnosti.
  1. Član 14. Ustava Republike Srbije kaže: Republika Srbija štiti prava nacionalnih manjina. Država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama, radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

To znači da prosvjetni radnici, direktori i svi drugi državni službenici i institucije, uključujući i ministra prosvjete i predsjednika države imaju obavezu da afirmativnim mjerama olakšavaju i podstiču manjine da čuvaju i unapređuju svoj identitet.

Ovo treba svi da znaju, prvenstveno oni koji pogrešno informišu predsjednika Srbije o izjavi Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ministra prosvjete ukoliko su bili u zabludi i obzirom na ovaj član Ustava Srbije i drugih članova koji stoje, koji se konkretno tiču prava manjina da neposredno i direktno ostvaruju svoja prava i štite svoje identitet.

Nakon ove moje izjave očekujem da se ministar prosvjete Ružić i predsjednik Srbije izvine glasno putem medija prosvjetnim radnicima kojima su prijetili, djeci i njihovim roditeljima da se izvinu.

Da gradimo jednu novu državu u kojoj ćemo svi, onu zajedničku himnu koju donesemo da osjećamo svojom, zajednički grb i zastavu da osjećamo svojim, i da svi navijamo za naše vaterpoliste, tenisere, boksere, fudbalere da se radujemo njihovoj pobjedi.

Cilj SDA Sandžaka je to.”

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.