“Udarac” na muslimane; zabranjuju više od dvoje dece

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nju Delhi — Muslimanske porodice veće su od hinduističkih pa predlažu da država ne zaposli i ne pomaže one sa više od dvoje dece.

Najprije je Utar Pradeš prošle godine donela kontroverzni zakon kojim se zabranjuju “nezakonita preobraćenja”, odnosno “ljubavni džihad”, kako se u desničarskim krugovima u Indiji naziva udaja hinduističkih devojaka za muslimane i njihovo preobraženje na islam.

Radilo se o zakonu koji je usmeren protiv mešovitih brakova u državi u kojoj živi puno muslimana, koji je donesen pod pritiskom desničarskih hinduističkih nacionalističkih grupa.

Sličan zakon donesen je sredinom tridesetih godina prošlog veka i u Hitlerovoj Nemačkoj, kojim su bili zabranjeni mešoviti brakovi između Nemaca i Židova, a ovakav potez premijera Indije Narendre Modija dovodi u pitanje demokratski karakter Indije, formalno najmnogoljudnije demokracije na svetu. Indijski zakon doveo je do niza karikaturalnih situacija i brojnih prijava zbog slučajeva navodnog “ljubavnog džihada”, da bi se nakon provere od strane policije utvrdilo kako su prijave bile neutemeljene.

Za sporni zakon, koji tamošnji muslimanski doživljavaju kao još jedan antimuslimanski akt, zaslužan je prvi ministar Utar Pradeša Jogi Aditjanat, zvezda nacionalističke hinduističke vladajuće stranke Baratiia Janata (BJP) u usponu.

“Previše je ljudi u zemlji”

Aditjanat se nije zaustavio samo na progonu “ljubavnog džihada”. Ovih je dana predložio još kontroverzni zakon, kojim bi se u toj indijskoj saveznoj državi sankcionisala “prekomerna” rađanja i broj dece ograničio na dvoje.

Zakon je izazvao burne reakcije i trenutno je povećao napetost između hinduista i muslimana u Utar Pradešu i u celoj Indiji.

Kritičari kontroverznog zakona smatraju kako je ovde posredi pokušaj ograničenja rasta muslimanske zajednice u Utar Pradešu, a sutra u celoj Indiji, ali sudeći po analizi Vašington Posta, ovakav zakonski predlog mogao bi da donese dodatne bodove vladajućoj nacionalističkoj stranci uoči važnih izbora u toj saveznoj državi početkom naredne godine jer bi teza o rastućem muslimanskom stanovništvu koje izmiče kontroli pokrenula dodatne izbore BJP-a.

Protivdemografski zakonski predlog, baš kao i zakon o zabrani “nezakonitih preobraženja” odlično oslikava protivmuslimanski narativ vladajućeg hinduističkog BJP-a indijskog populističkog premijera Narendre Modija, koji svojim odlukama i politikom previše i ne skriva da Indiju u političkom i kulturnom smislu želi da oblikuje prvenstveno kao hinduističku zemlju, u kojoj se, logično, muslimani ne osećaju dobrodošlim.

Vladajući BJP uverava da su nove mere stanovništva namenjene svima, a ne samo jednoj zajednici, rekavši da će novi zakon obezbediti održivi razvoj i smanjiti nejednakost prihoda u raspodeli prihoda.

Nakon Utar Pradeša, sličan predlog pojavio se u Asanu, saveznoj državi na krajnjem severoistoku zemlje.

Asan takođe planira da suspenduje državne beneficije parovima sa više od dvoje dece, a zakon predviđa podsticaje za one parove u kojima se jedan član odluči za dobrovoljnu sterilizaciju, podstaknut povoljnijim kreditima za izgradnju ili kupovinu kuća i nižim računima za komunalije.

Međutim, postoje podaci koji ovu odluku dovode u pitanje i ukazuju na njenu političku pozadinu. Naime, demografi upozoravaju da je upitno koliko su Indiji potrebne antidemografske mere s obzirom na to da natalitet u Indiji opada. (Večernji list)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker