“RUSIJA NAPOLJE, KOSOVO UNUTRA” – Nemački mediji: Priština u maju traži prijem u Savet Evrope, male šanse Srbije da je SPREČI U TOME

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
Savet Evrope bi uskoro mogao da dobije novog člana, i to Kosovo, sudeći prema pisanju nemačkog Frankfurte algemajne cajtunga (FAZ). Izbacivanje Rusije iz ove institucije otvorilo je, navodi list, vrata za tu mogućnost pošto je za prijem nove članice potreban pristanak dvotrećinske većine.

Kako je objavio FAZ, pozivajući se na informacije iz Prištine, kosovska vlada planira da pokrene aplikaciju za članstvo nakon izbora u Francuskoj, verovatno u maju. To bi moglo dovesti do toga da Kosovo bude primljeno već 2023. godine.

– Perspektive u kosovskoj prestonici ocenjuju kao dobre, jer isključenje Rusije znači da je najvažniji saveznik Srbije ispao iz Saveta Evrope. Uspešna kampanja Beograda protiv uključivanja svoje bivše pokrajine u najstariju asocijaciju evropskih demokratija zato manje obećava. Za razliku od Ujedinjenih nacija, gde Rusija, kao pravo veta u Savetu bezbednosti, blokira prijem Kosova, ili u EU, gde je jednoglasnost prethodni uslov za prijem novih članica, kandidaturi u Savetu Evrope potrebna je dvotrećinska većina za prijem – navodi FAZ.

Posle isključenja Rusije, Savet Evrope i dalje ima 46 članica. Od njih, 34 priznaju nezavisnost Kosova – što je i više od dve potrebne dve trećine.

– Kosovo sada ima sjajnu priliku da se odmah prijavi za članstvo. Rusija i njeni saveznici više nisu u stanju da blokiraju Kosovo – rekao je za FAZ bivši kosovski diplomata Petrit Selimi, bivši vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova.

Naglasio je, kako prenosi FAZ, da se ne radi samo o matematičkoj mogućnosti, već i o “političkoj neophodnosti takvog koraka”.

– Glavni argument treba da bude potreba da stanovnici Kosova, uključujući i manjine, uživaju prednosti kao što je pristup Evropskom sudu za ljudska prava – kazao je Selimi.

Održavanje izolacije Kosova nije, smatra on, u interesu bezbednosti i stabilnosti na Balkanu.

– Evoluirali smo u dinamičnu i zrelu demokratiju. To bi trebalo da bude priznato članstvom u Savetu Evrope – smatra Selimi.

Sredinom aprila, kosovska predsednica Vljosa Osmani potvrdila je da je “projekat Saveta Evrope” prioritet u Prištini, podseća FAZ, i da napredak treba da se ostvari što je pre moguće.

– Argumenti koji se čuju u Prištini od strane vlade i nekih zapadnih prestonica su slični onima Selimija. Kosovo je demokratija koja (prilično) funkcioniše, koja je prošla kroz nekoliko promena vlasti koje su doneli pravilno održani izbori, a gubitnici su spremno priznali poraz i predali vlast. Ono što je nesporno jeste da kosovski ustav daje široka prava manjinama. Nema političkih zatvorenika. Zemlja je spremna da se potčini nadležnosti Suda za ljudska prava. Prihvatala je izbeglice iz Ukrajine i podržava evropske sankcije Rusiji, za razliku od članica Saveta Evrope Srbije i Turske – navodi FAZ.

Pozivaju i se na reči jednog sagovornika, koji prijem u Savet Evrope povezuje sa stabilnošću regiona.

– Svi govore o tome da je stabilnost na Balkanu sada posebno važna. Nemački ministar spoljnih poslova kaže da je regionu potrebna veća pažnja. Prijemom Kosova u Savet Evrope, Evropa ima šansu da pretoči reči u delo – kaže jedan sagovornik i dodaje da je reč i o osujećenju očekivanih pokušaja Rusije da destabilizuje region:

“To bi bio jasan signal za manjinska prava i demokratiju i protiv nasilnih promena granica”.

Sa kosovske tačke gledišta, navodi FAZ, glavna stvar je da se iskoristi trenutak.

– Kada je pravo vreme, ako ne sada, pitanje je koje se postavlja u Prištini. Već je postojala matematička većina za prijem Kosova kada je Rusija još bila članica Saveta Evrope, ali politički stvari su bile drugačije. Rusija je dala daleko najveću delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (18 članova) i intenzivno je lobirala protiv bilo kakvih pokušaja Kosova. U međuvremenu, Nemačka je, sa dvanaest poslanika, najveća grupa u parlamentu koja se sastaje kvartalno u Strazburu, a u nemačkoj delegaciji postoji međustranačka podrška planovima Prištine – navodi FAZ.

Oni dalje citiraju izjavu poslanika Bundestaga Franka Švabea (SPD), koji predvodi zajedničku frakciju socijalista, demokrata i zelenih u Parlamentarnoj skupštini, koji je ovaj korak predložio u martu.

– Treba da približimo Kosovo Evropi. Dobar način da se to uradi bilo bi članstvo u Savetu Evrope – kazao je Švabe.

Bivši diplomata Knut Abraham (CDU), koji ima iskustva sa Balkanom i član je odbora za spoljne poslove Bundestaga i Parlamentarne skupštine, je, kako prenosi FAZ, ustanovio nešto slično.

– S obzirom na rat u Ukrajini, sada je izuzetno važno poslati jasan signal da ne tolerišemo bilo kakve promene granica putem nasilja i da mora da se zaštiti manjina i ljudska prava. biti ojačan. Članstvo Kosova u Savetu Evrope bio bi pravi korak – kazao je Abraham.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandžak-Bosna
Sandžak-Bosna
7 mjeseci ranije

Do 2023 a možda ni 2423

Dardan
Dardan
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Sandžak-Bosna

Pitam se šta su ti uradili Albanci koji ih mrziš koliko i Vulin??!. Vulin osim što je idiotski klovn, on je i proizvod Garašininske škole i predstavlja duh bolesnog srpskog šovinizma, derivat Karadžiča, Mladiča itd, I kod srpskih šovinista uzrok njihove patologije je poznat!, Ali kod tvog slučaja, kao najverovatno bošnjakizirani Arnauta, baš me zanima??!! zašto mrziš Albance? poput tebi ima i druge na Sandžaku, nažalost!!!, ali da se vratim tebi, u tvojim komentarima primetio sam osim patološkog antialbanskog pristupa, i źelju da kazniš Albance, da nekako udariš po njima? pitanje je šta je uzrok toga?? Mora da je doživljaj nečega bolno jer nema zdravo objašnjenja za to!! Ili neko sa Kosova nanesio je tebi nekakav strašan bol, dirnuo je tebi u naj uskom porodičnom krugu? Ili,…..patiš od kompleksa da se u Sarajevu i dalje ne smatraju vas potpuno kao prave Bosance nego i dalje tretiraju kao ” primitivne šiptare”, uzimajući u obzir izvornu etnogenezu večina Sandžaka i zbog toga kriviš tvoje prethodnike za to!! Jer izgleda da samo izjava Ja sam to ili ovo, nije dovoljna, po sebi? A možda je upravo ovaj kompleks inferiornosti i razlog ovog neshvatljivo antialbanskog pristupa. I to je bolno?? Zato ubaciš i u tvom nazivu prefiks Bosna posle Sandžaka?? Neshvatio da se više ponašaš kao neki çetniçki vojvoda i nemaš u suštini nikakvo sandžačko niti bosansko. Moraš po ponašanje pravi naziv da postavljaš, naprimer Raškaljin -Republika Srpska. Ovo je više realnosti.
I u slučaju da patiš zboj korijena svoje, Nemoj se stidiš svoje korijene, i nije bitno šta drugi misle o tebi, najbitnije je šta ti misliš o sebi.
Za kraj, za tebe i sve ostale otpadnike, Kosovsko članstvo u Evropski Savet u 2023 nije nekakva pusta, naivna i iracionalna želja, i kao što sam više puta ponavljao da če Kosovo najkasnije do 2025 ima da se učlani u Nato, i najverovatno i BiH.

Bell
Bell
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Dardan

Ma pusti covece rasprave s budalom iz “sljivika” ima njih vise koji se kriju iz misije rupe i naravno pod “laznjacima” lupetaju…

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Dardan

E lud si, pa čovječe 1999 ste proterali sve Muslimane/Sandžaklije/Torbeše/Gorance sa Kosova. Ima ih u Pazaru koliko hoćeš. I taj vaš izgovor da su bili saradnici Srbije je presmiješan jer ispada da su svi saradnici Srbije pa i oni što him u Rečanima i Vitomirice ne date svoje opštine do danas dan. Osta bošnjačka mahala samo kod Srba u severnu K. Mitrovica a u svim gradovima južno sve ih proteraste.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker