Rabin se od snijega sklonio u džamiju u Istanbulu, molio se rame uz rame s muslimanima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Najveći turski grad Istanbul pogodila je jaka snježna oluja ranije ove sedmice, a među stotinama zaglavljenih bio je i izraelski rabin koji se sklonio u džamiju.

Rabin Israel Elbaum bio je u Istanbulu u sklopu svog posla revizora za certifikaciju košer hrane, provjeravajući da li kompanije poštuju zahtjeve jevrejskog zakona u prehrambenoj industriji, što je manje-više jevrejski ekvivalent muslimanskim halal standardima.

Šezdesetdvogodišnji rabin krenuo je da uhvati svoj avion nakon što je završio posao u utorak, ali je ostao nasukan na putu jer su velike snježne padavine izazvale prekide u saobraćaju dok je gradski mega-aerodrom bio zatvoren. Slike Elbauma, koji je zbog obilnih snježnih padavina zaglavio u svom automobilu na putu do aerodroma, podijeljene su na društvenim mrežama.

Elbaum je morao da čeka u svom autu od 15 sati do 2 sata narednog dana, nakon čega ga je spasila turska žandarmerija. Turska žandarmerija ga je prvo odvela u policijsku stanicu, a kasnije u džamiju Ali Kuşcu u blizini aerodroma u Istanbulu.

Prema novinskoj agenciji Doğan (DHA), u nekim video objavama, rabin se može čuti kako se šali sa žandarmerijskim timovima, govoreći na arapskom: “Vrijeme je prekrasno, Mashallah”, dok ga spašavaju.

Elbaum se prisjetio svog noćnog iskustva u džamiji, gdje je, zajedno sa mnogima, stigao u 4 sata ujutro.

Dajući izjavu novinarima prije no što se sinoć ukrcao na let Turkish Airlinesa (THY) za Tel Aviv, 62-godišnji Elbaum je govorio o svojim iskustvima tokom noći kada se sklonio u džamiju i nakon toga.

“Mjesto u koje su me odveli bila je džamija, a ne hotel. Tu sam spavao. U džamiji sam ostao pet sati. Ujutro sam u džamiji obavio molitvu rame uz rame sa muslimanima. Svi su se prema meni ponašali jako dobro. Želim mir, a ne rat za sve. nas, sada i za budućnost. Želim to muslimanima i svima. Svijet će ovako biti bolje mjesto”, rekao je on.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker