Ovo je Rezolucija o genocidu u Srebrenici uz jedan amandman: Nisu krivi narodi, već pojedinci

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Crnogorska skupština večeras je napokon usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje i zabranjuje negiranje zločina koji se dogodilo 1995. godine.

Prijedlog Rezolucije je podnijela Bošnjačka stranka Crne Gore, a predstavnik Ervin Ibrahimović večeras je prihvatio amandman broj 5 dijela koalicije “Mir je naša nacija-Demos” i Branke Bošnjak (DF).

Momo Koprivica je rekao da im je cilj bio da se do kraja razjasni ono što su osnovni ciljevi koji treba da se postignu ovom Rezolucijom.

“Iako su bile iskrene diskusije predlagača Rezolucije, mislim da neće biti problema u prihvatanju ovih amandmana”.

Ervin Ibrahimović (BS) je odgovarajući Koprivici rekao da prihvata amandman broj pet, navodeći da je jasan i da se krivica ne može pripisati jednom narodu, već da je krivica individualna.

Tokom obrazlaganja amandmana na Rezoluciju o Srebrenici, Simonida Kordić (DF) je kazala da su amandmani usmjereni ka osudi svih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

“Motiv za podnošenje amandmana je postavljanje elementarne ustavne norme koja govori o tome da su svi ljudi jednaki pred zakonom i da ne dolazimo u situaciju donošenja bilo kakvog akta koji bi protivurečio Ustavu i pravio rangiranje između žrtava i zločina”, kazala je Kordić, ali nijedan od tih amandmana nije usvojen.

U Rezoluciji o genocidu u Srebrenici piše da se:

  1. Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici.
  2. Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.
  3. Zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici.
  4. Proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.
  5. Potvrđuje riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO Alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti.
  6. Poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.
  7. Izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker