Otvorena prijetnja Rusa: Upozorili BiH da će biti posljedica ukoliko uđe u NATO

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini je danas upozorila da će u slučaju “praktičnog približavanja” BiH i NATO-a “reagovati na taj neprijateljski korak”.

Ambasada je saopćila da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, “borba protiv Rusije” i da će “pristupanje BiH NATO-u prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a uslijed njih i NATO, nameću Evropi”.

Saopćenje Ambasade u BiH objavljeno je, kako je navedeno, zbog niza napisa koji “hvale navodne prednosti članstva BiH u NATO”.

“Ekspanzija NATO-a slabi regionalnu bezbjednost i stabilnost, generiše psihologiju ‘država na ratnoj stazi’, stvarajući, u suštini, nove ili pomičući stare linije podjele u Evropi”, piše u saopćenju u kojem je “mehaničko proširenje NATO-a” ocijenjeno kao “inercija prošlosti, ovjekovečavanje pristupa blokova iz vremena Hladnog rata koji se odavno završio, ali to partneri u Briselu često zaboravljaju”, javlja Beta.

Umjesto toga, Evropi je potreban “kvalitativno nov sistem kolektivne bezbjednosti koji upravo zahtijeva ujedinjenje napora u borbi protiv novih prijetnji i rizika”, navela je Ambasada Rusije.

U saopćenju piše da NATO “nije u mogućnosti da odgovori na terorizam, kao glavnu stvarnu prijetnju u savremenom svijetu” i da to potvrđuju događaji na Bliskom istoku odakle teroristi djeluju i protiv država članica NATO-a.

Zato Ambasada Rusije u Sarajevu ukazuje da o tome “razmisle vlasti BIH, s obzirom na činjenicu da su se neki građani BiH borili u Siriji na strani militanata, a sada se masovno vraćaju u domovinu”.

Ambasada piše da je “mit da je NATO struktura koja promoviše pomirenje i doprinosi nalaženju dodirnih tačaka među svojim članicama”, navodeći kao primjer Tursku i Grčku koje su u permanentnom međusobnom sukobu i čiji se odnosi nimalo nisu poboljšali tokom članstva u bloku.

Pristupanje NATO-u, smatra Ambasada Rusije, neće popraviti stanje u BiH i pita “da li je spremna da šalje svoje mlade ljude u udaljene krajeve planete da ginu za tuđe geopolitičke interese?”.

Uz to bi, piše Ambasada, BiH zbog obaveza u NATO-u znatno povećala vojnu potrošnju umjesto “rješavanja gorućih problema kojih i bez toga ima dovoljno u BiH”.

Ruska ambasada je još ocijenila da članice NATO-a nisu uspjele adekvatno da reaguju ni na pandemiju koronavirusa i piše da “nije tajna da su države članice NATO-a među najviše pogođenim na svijetu i da imaju ozbiljne poteškoće u borbi protiv COVID-19”.

S druge strane, navela je Ambasada Rusije, “suprotno našim zapadnim partnerima, mi ne namećemo izbor spoljnopolitičkih prioriteta, ali istovremeno pozivamo prijatelje u BiH da dobro razmisle, da izvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju, da pogledaju uspješan primjer dinamično razvijenih zemalja koje se nisu pridružile NATO-u, kao što su Austrija, Irska, Švicarska, Švedska i Finska”.

Ambasade Rusije u BiH na kraju je postavila pitala: “Da li je NATO duševna bolnica koja je stvorena radi liječenja postojećih strahova i fobija”, kao i: “Koga se BiH boji, pa da joj je potrebna zaštita saveznika u bloku, s obzirom na to da je, prema izjavama, jedna od glavnih teza u korist evroatlantskih integracija BiH, psihološki i emocionalni aspekt”.

(Radio Sarajevo)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.