OBOREN IZNAD UKRAJINE / Veliki udarac Rusiji: Amerikanci i Britanci analiziraju njihov najnapredniji borbeni avion Su-35

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tajni sistem dugog dometa najsofisticiranijeg ruskog borbenog aviona ispituju britanski i američki naučnici, javio je britanski Express. Iako je avion uništen, izvještaji tvrde da je ostalo dovoljno sistema za temeljno ispitivanje.

Borbeni avion, koji je NATO nazvao “Flanker”, izvodio je takozvanu operaciju suzbijanja neprijateljske protivvazdušne odbrane (SEAD) kada je 3. aprila oboren u blizini Izijuma, nekih 120 kilometara istočno od Harkova.

Sada, dok naučnici u SAD-u i Velikoj Britaniji istražuju ostatke borbenog aviona, stručnjaci vjeruju da bi to moglo napraviti “ogromnu razliku”, nanoseći ozbiljnu udar za ruski vojni i industrijski kompleks.

Specijalisti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva uspjeli su da izvuku kritične i ranije tajne dijelove iz olupine i o tome obavijeste britanske obaveštajne službe. Sistemi su zatim odvedeni u vladin laboratorij za odbranu, nauku i tehnologiju (DSTL) u Porton Downu, Wiltshire. Zajedno sa dva stručnjaka američkog ratnog zrakoplovstva proveli su 10 dana analizirajući ih, otkriva se u izvještaju.

Preliminarna procjena je bila toliko obećavajuća da su sistemi prevezeni u Nevadu, SAD, na dalju forenzičku analizu.

Dvomotorni borbeni avion Su-35 s jednim sjedištem naslijedio je veliki operativni domet Su-27, veliku nosivost naoružanja i zastrašujuću sposobnost direktne borbe. Za ovaj mlaznjak se obično kaže da je najbolji za operacije nadmoći u vazduhu.

Vjeruje se da Moskva koristi značajan broj ovih aviona. Kao rezultat toga, mogućnost da članice NATO-a proučavaju njegovu sofisticiranu unutrašnju funkciju sigurno bi uznemirila rukovodstvo ruske avijacije.

Profesor Alessio Patalano s Odsjeka za ratne studije na King’s Collegeu u Londonu rekao je za Express da “Iako je ovaj rat bio pretežno kopnena kampanja koja se fokusirala na najmanje napredne i modernizirane elemente ruske vojske, moramo imati na umu da Rusija još uvijek ima sposobnosti koje sadrže tehnološku prednost od velikog interesa za Zapad.”

“SU-35S nije običan dron, to je sofisticirana i vrlo napredna mašina za koju su bile potrebne decenije da se razvije. Jednom kada je njena tehnologija ukradena, nije je lako popraviti i možete biti sigurni da će Rusija, u zavisnosti od toga šta otkriju Velika Britanija i SAD, biti zabrinuta”, dodao je.

Kina analizira situaciju

S obzirom na to da kineski PLAAF (Narodnooslobodilačke zračne snage) posjeduje, nakon Rusije, najveću svjetsku flotu borbenih aviona Su-35, ova vijest može biti šok za njene vojne planere. Kina je 2015. godine potpisala ugovor sa Rusijom vrijedan 2 milijarde dolara za kupovinu 24 izuzetne letjelice generacije 4.5.

Okolnosti oko obaranja borbenog aviona Su-35 već istražuju kineski odbrambeni stručnjaci. Peking ima razloga da bude zabrinut zbog ovoga jer je Flanker-E (Su-35) najmoćniji borbeni avion PLA Air Force. Malo je vjerovatno da će lovac Chengdu J-20 biti potpuno operativan uprkos tome što ima određene operativne sposobnosti.

Ranije se pričalo da su 24 flankera Su-35 kupljena od Rusije stacionirana u južnoj Kini, protežući kinesku vazdušnu snagu duboko u Južno kinesko more. Ovo pokazuje povjerenje Kine u ovaj borbeni avion.

Kina svoje napredno naoružanje drži u tajnosti. Ovo sofisticirano oružje se često smatra opasnošću za SAD i njihove saveznike. Poznavanje načina na koji funkcioniše sistem mlaznog aviona Su-35 pomoći će SAD u razvoju protumjere za njega.

“Ispitivanje ovog sistema neće samo omogućiti NATO-u da razumije ruske sposobnosti. Kina je zabrinuta od početka operacija u Ukrajini upravo zato što bi se to moglo dogoditi”, rekao je Patalano.

On je također napomenuo da se vjeruje da su dijelovi iz Su-35 uključeni u druge, autohtone lovce J-Klase, kao što je moćni Chengdu J-20, budući da Kina radi obrnuti inženjering šta god da joj isporuči Rusija.

“Zapad nema mnogo uvida u kinesku tehnologiju, tako da je, u smislu komandovanja i kontrole i sposobnosti dugog dometa, ovo jedinstvena prilika koja bi potencijalno mogla napraviti ogromnu razliku. Ako znate na kojoj frekvenciji sistem radi, na primjer, možete ga poremetiti”, dodao je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker