Na predstojećem popisu se ne smijemo izjašnjavati i kao Bošnjaci i kao Muslimani sa velikim M

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše : Esad Rahić

U Republici Srbiji se 2011. godine 145.278 stanovnika izjasnilo da su Bošnjaci, što čini 2,02% stanovništva, a 22.301. stanovnik se izjasnio kao Muslimani, odnosno 0,31% stanovnika Republike Srbije.

Iste godine u Republici Crnoj Gori se 53.605 izjasnilo kao Bošnjaci što je 8,65% stanovništva ove države, a 20.537
stanovnika se izjasnilo kao Muslimani, što je 3.31% od ukupnog stanovništva Crne Gore.

Ovo je još jedna od tragedija našeg natoda.

Jedan narod se izjašnjava kroz dve nacionalne nominacije, tako da ispada da su u pitanju dva različita naroda.

Kao što vidimo to je procentualno još više izraženo u Crnoj Gori nego u Srbiji.

Nadamo se da će se na ovogodišnjem popisu stanovništva naš narod konačno u potpunosti izjasniti pod nominacijom Bošnjaci i da će se prevazići situacija sa prethodnog popisa.

Međutim, ne smije se samo pasivno čekati da se to samo od sebe dogodi. Ovih nekoliko mjeseci mora proteći u znaku dinamičnih i plodotvornih aktivnosti u smislu edukacije Bošnjaka i njihovog usmjeravanja u očekivanom i željenom pravcu nacionalnog izjašnjavanja.

Esad Rahić

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

9 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
milan milanovic
2 godina ranije

Isto su se tako Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori podelili u dve grupe, a realno su isti narod. Ima dosta slucajeva gde je jedan brat Srbin, a drugi Crnogorac, a od istog su oca i majke.

Starac Fočo
2 godina ranije

Da se izjasnite kao Sandžaklije.

Elena Gerinski
Elena Gerinski
2 godina ranije

Kao Mesa Selimovic
Srbi muslimanske veroispovesti
Vratite se na pravim putu.
Creme je

Bosanac
Bosanac
2 godina ranije
Odgovor za  Elena Gerinski

Elena, zaboravila si 500 godina, vrati se bona ti…

Dardan
Dardan
2 godina ranije

E moj Rahicu. To su posledice denaturacije stanovništva istočnog sandžaka, onako kako su predvideli Srbi. To ne bi bilo moguće bez srbofilskih tendencija intelektualne i političke elite na sandzaku. Ovim srbofilstvom stvorile su se okolnosti kod zbunjeno i neobrazovano stanovništvo prvo da se odreknu, pa onda da se negira svoje nacionalno bice, i konačno prezirom prema svemu albanskom da spreči bilo kakav povratak. Albanofobija je i dalje veoma prisutna u intelektualnim krugovima sandžaka. Na istoku sandzaka za razliko od zapadnog sandzaka vecina stanovnistva je albanskog porijekla. Služili ste samo kao most za prevazilaženje Albanaca u muslimanskim Srbima. Danas neki od njih zbog mozgovskog ispranja prije bi prihvatili da postaju Srbi, nego da prihvataju njihove korjene. Bosnjaci i Albanci su dva naroda koja su najviše stradala u poslednjih 150 godina. Naravno da bi trebali biti zajedno u svojoj odbrani, ali sta cemo da radimo za doslednost i nesluzenjom. Na kraju imacemo samo Raskog oblasta a to je zato jer su tako odlucivali muslimanskih srbi raskog oblasta. Iskreno se nadam da nece do toga doci. Ponavljam Sandzaj treba biti zaseban entitet sa jakim i strateskim odnosima sa Bosnom i Kosovom.

Elena Gerinski
Elena Gerinski
2 godina ranije
Odgovor za  Dardan

Series ko foka……tvrdo….

Dardan
Dardan
2 godina ranije
Odgovor za  Elena Gerinski

Tvrdo istinito. Ali ne brini zahvaljujucim onima koji su sluzili kao most prevazilaženje Arnautima do muslimanskim Srbima imace te ove tzv srpske muslimane, nazalost ce biti vidjeni samo kao preživeli otpad od Osmanlijsko vremena, ali sa jačanjem srbofilije nije nemoguće onda imati od Emira Nemanju ili od Esada Dusana. Onda ce napokon biti reseno pitanje bosnjaka i arnauta u prostorijama Sandzaka. Naravno zahvaljujuci onima za neosnovane nacionalnih projekcijama i bez ikakve mogućnosti preživljavanja lažnog identiteta. Tragicno

Bosanac
Bosanac
2 godina ranije
Odgovor za  Elena Gerinski

Elena, umiri zivce, nije ti dobro.

Bosanac
Bosanac
2 godina ranije
Odgovor za  Dardan

Ti ispade sada istoričar Dardane, a malo toga znaš.

9
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.