Muamer Zukorlić – “Srpska firma je srušila crkvu”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsednik Stranke slobode i pravde Muamer Zukorlić kaže da ima utisak da je neko s namerom snimao rušenje pravoslavne crkve u Konjević Polju.

Kako je naveo, od rušenja crkve u dvorišu Fate Orlović nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu napravljena je scena i drama.

Profimedia

“Da se to radilo s poštovanjem, cigla po cigla, to bi bilo više tužno”, kazao je on.

Naveo je primer kako je Islamska zajednica sama rešila da sruši džamiju, baš da ne bi došlo do takvih scena.

“Neko je to snimao, više je faktora tu. Ali moram da kažem da crkvu nisu srušili muslimani, nisu Bošnjaci”, kazao je Zukorlić i naveo da je rušenje pravoslavne crkve obavila srpska firma.

“Za mene je bitna faktografija. Ne može se graditi verski objekat, niti bilo šta na tuđoj zemlji. Ta crkva je građena u dvorištu Fate Orlović u čijoj je široj porodici ubijeno oko dvadeset ljudi. Za mene nije u redu radovati se rušenju i voleo bih da taj prizor nije bio takav. Tu crkvu je trebalo demontirati, ne rušiti”, istakao je Zukorlić.

Navodi da je, s druge strane, pre desetak godina bilo slične situacije u Sarajevu kada je bio član Rijaseta.

“Mi smo pre desetak godina imali sličnu situaciju, sa džamijom delom napravljenom na srpskom zemljištu u selu Bradina kod Konjica. Mi smo u islamskoj zajednici u Sarajevu glasali da se izmesti ta džamija. Mi nismo čekali pravosuđe, nego izglasali da se izmesti i mi smo je izmestili. U tome je razlika. Ovde je SPC bila u prilici da se crkva izmesti”, kaže Zukorlić.

Mi smo to organizovali, da bismo je sačuvali od eventualne ove slike, izjavio je Zukorlić.

“Ovde šta imamo, treba pitati izvršioca. Taj koji je bio izvršilac, on je mogao da je bira kako će da je ruši, ali je još odgovorniji onaj ko je angažovao firmu, verovatno lokalni organ sa tog područja. Treba se krenuti od odgovornosti”, navodi Zukorlić.

Na pitanje šta on misli o tom slučaju koji je ponovo probudio strasti i neprijateljstvo na Balkanu, Zukorlić kaže da je najbolji odgovor na to pitanje naziv njegove stranke.

“Dao sam ime stranci Stranka pravde i pomirenja. Ja sam ideologiju identifikovao tako, ja duboko verujem da tu nema alternative. Ovo su sve smetala, kao i političari koji daju takve izjave”, zaključio je on. (b92)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker