Husein Memić: Nema potrebe da nas plašite slikama iz skupštinskog restorana

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Husein Memić – Jasni principi od kojih SDP ne odustaje

Ovo su principi o kojima smo govorili u kampanji i koji su istovremeno bili polazna osnova za razgovore oko formiranja BNV.

Mi od toga ne odustajemo. Nema potrebe da nas bilo ko plaši slikama iz skupštinskog restorana. Želimo SDA i SPP svu sreću. Mi smo naš cilj ostvarili time što smo dokazali da smo najjača bošnjačka stranka i da smo pobedili u 4 od 6 sandžačkih opština.

Relaksirano čekamo lokalne izbore na kojima ćemo pobediti novoformiranu koaliciju SDA-SPP

Principi za koje se zalaže SDP pri formiranju BNV

1. Depolitizacija

– „Politika u političke stranke – identitetska pitanja u BNV“ – što ne znači da se Vijeće ne može baviti i drugim pitanjima ukoliko je to u skladu sa zakonima i ako za to postoji konsenzus svih koji učestvuju u radu BNV

2. Inkluzivnost

– Potrebno je postići što je moguće širi konsenzus svih lista koje su prešle izborni cenzus. Otvoriti BNV za sve pojedince, NVO i intelektualce koji svojim prijedlozima, idejama i sugestijma mogu pomoći unapređivanje njegovog rada.

3. Saradnja

– Saradnja sa institucijama u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj u cilju očuvanja, negovanja i afirmacije nacionalnog i kulturnog identitata Bošnjaka.

– Saradnja sa BNV Crne Gore i drugim sličnim institucijama u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.

– Povezivanje i saradnja sa bošnjačkom dijasporom – posebno kulturnim, umjetničkim i naučnim stvaraocima i njihovo uključivanje u rad BNV- Formiranje kancelarija BNV u gradovima Sandžaka, Sarajevu, Istanbulu i dijaspori

4. Unapređivanje kapaciteta za rad BNV

– Izgradnja „Bošnjačke kuće“ u kojoj će biti sjedište BNV ali i svih drugih nacionalnih institucija (npr. Bošnjačkog muzeja)

– Osnivanje Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa sedištem u Novom Pazaru
– Formiranje redakcije na bosanskom jeziku u okiru državnog javnog servisa
– Pokretanje izdavačke djelatnosti sa mogućnošću otvaranja štamparije koja bi olakšala izdavanje knjiga, publikacija i udžbenika. Prvi kapitalni projekat će biti štampanje sabranih djela Ćamila Sijarića povodom sto godina od rođenja ovog najznačajnijeg sandžačkog književnika.

5. Jedinstvena Islamska zajednica koja mora biti jednako dostupna svima – njena potpuna depolitizacija i njeno odvajanje od bilo koje političke stranke.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker