GRADNJA DŽAMIJE U ULCINJSKOM NASELJU ŠTOJ – Smeta džamija ili divlja gradnja?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vjerski objekat u ulcinjskom Štoju grade bez dozvole, mještani prijavljuju, policija zove radnike na saslušanja, advokat tvrdi da se postupa selektivno…

Desetak fizičkih radnika, u svojstvu građana, dalo je juče izjavu u ulcinjskoj policiji povodom gradnje džamije u Štoju, gdje su zatečeni na izvođenju radova.

”Vijestima” iz nadležnih institucija koje postupaju u slučaju nezvanično saznaju da se džamija mjesecima gradi bez građevinske dozvole i da je inspekcija donijela rješenje o zabrani izvođenja radova i rušenju.

Pravni zastupnik radnika, advokat Velija Murić, kazao je da se gradi na neurbanizovanom prostoru.

”Grade i drugi, ali samo džamija smeta iako ima saglasnost Islamske vjerske zajednice i lokalne uprave jer je u pitanju vjerski objekat, što znači da je od javnog značaja”, kazao je Murić “Vijestima”.

Tvrdi da se radnici nezakonito pozivaju na salušanja.

”Pozvana lica, fizički su radnici, što znači da nijesu ni izvođači radova, niti investitori. Ovo je važno s aspekta primjene odredbe 326 a Krivičnog zakonika, prema kojoj se fizički radnici na građenju objekta ne mogu pozivati na bilo kakvu odgovornost”, kazao je Murić.

Naveo je da se većinatih radnika samoorganizovala i došla u Štoj da pomogne gradnju bogomolje bez ikakve dnevnice, ili naknade.

”Osim toga, ovdje je riječ o selektivnom postupanju jer je na samo 20 metara od objekta buduće džamije, podignut hotel na nekoliko spratova. To nikom nije smetalo”, kazao je Murić.

Naveo je da se ovakvim potezima policije i tužilaštva ugrožava ustavno pravo na slobodno ispoljavanje vjere i vjerskih osjećanja, a time i građenja vjerskih objekata.

”Na potezu Donjeg i Gornjeg Štoja, gdje živi oko šest hiljada građana, aktima državne uprave stanovnicima islamske vjeroispovijesti ta ustavna prava u velikoj mjesi su sputavana”, kazao je Murić.

Ocijneio je da je indikativno to što se sve ovo dešava u vrijeme Ramazana i dodao da je riječ o osjetljivom pitanju, koje duboko zadire u sferu ljudskih prava i sloboda.

Naveo je da prema njegovim saznanjima zemljište pripada Islamskoj zajednici koja s njim “može da nesmetano da upravlja i raspolaže”.

Međutim, “Vijesti” od istražnih organa saznaju da građani skoro svakodnevno policiji prijavljuju nastavak vršenja tog krivičnog djela, odnosno nastavak gradnje objekta bez dozvole.

”Policija, postupajući po prijavama, konstantno odlazi na gradilište, saslušava radnike, organizatore…”, kazao je sagovornik.

Naveo je da se pronosi glas da policija maltretira radnike, ali da je to “apsolutno netačno”.

”Policija samo radi svoj posao jer je suština u tome da se objekat mjesecima gradi bez građevinske dozvole, bez obzira na sve odluke državnih organa”.

Dala bi i “zadnji zalogaj hljeba” za gradnju, ali joj tu “nije mjesto”

Mještanka Refija Kolić kaže da njoj i ostalim komšijama ne smeta gradnja bilo kakvog vjerskog objekta, ali na odgovarajućem mjestu.

Ističe da bi za gradnju džamije dala i zadnji zalogaj hljeba, ali da joj tu nije mjesto.

”Ovdje je, što se kaže, kuća na kuću, uska ulica, nema ni parkinga… Nikog od nas nijesu ni pitali da li mogu tu da grade džamiju”, kaže ona za “Vijesti”.

(Vijesti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
2 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Neko
Neko
5 mjeseci ranije

Licjemeri sa muslimanskim imenom i nasi “voljeni” komsije pokazuju svoje lice, kada treba da se gradi dzamija. Onda protestuju, kao kada su u NP radili u naselju kod autobuske. Insallah Allah ce dati da se dzamija sagradi i da radi!!!

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
Odgovor za  Neko
5 mjeseci ranije

Crna Gora je poznata kao jedna od zemalja sa najvećim brojem džamija na svijetu u odnosu na broj vjernika, tako da im ta priča o selektivnosti neće proći

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker