Fahrudin Kladničanin – Usame Zukorlić nema političkog iskustva, SDP Rasima Ljajića biće najdominantiji politički igrač

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Posle smrti Muamera Zukorlića, lidera Stranke pravde i pomirenja, izvesno je da dinamika političkog života u Sandžaku više nikad neće biti ista.

Njegova politička stranka i on personalno bili su treći stub u političkom životu, pored Rasima Ljajića, lidera Socijaldemokratske partije Srbije i Sulejmana Ugljanina, predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka, saglasni su sagovornici Danasa u odgovorima na pitanje o tome kako će se smrt Muamera Zukorlića odraziti na političke prilike u Sandžaku kao i na državnom nivou, imajući u vidu da je njegova partija bila deo vladajućeg režima Aleksandra Vučića.

Prema rečima Fahrudina Kladničanina,  izvršnog direktora, Akademske inicijative “Forum 10”, njegov društveni angažman i politički pragmatizam koji je na delu pokazao poslednjih godina, manifestovao se kroz uspostavljanje saradnje i koalicije sa Srpskom naprednom strankom, što je njegovoj političkoj opciji omogućilo političko pozicioniranje, primarno u Sandžaku, ali i na nivou Republike Srbije.

– Muamer Zukorlić je bio jaka politička figura sa ogromnim autoritetom koji je imao u bošnjačkoj zajednici i te činjenice bili su izvanredno svesni svi njegovi politički protivnici. Stranka koju je osnovao trenutno se nalazi u velikim problemima i političkim iskušenjima i nakon njegove smrti politika tzv. „pomirenja“ postala je osnovna krilatica koja se poslednjih dana konstantno forisira u javnom diskursu od strane funkcionera ove stranke – ističe sagovornik Danasa.

Kako napominje, imenovanje njegovog sina za vršioca dužnosti predsednika stranke je očekivani potez, jer je on sin Muamera Zukorlića, u direktnoj je krvnoj liniji i to je za profil simpatizera ove stranke potpuno očekivan i prihvatljiv potez.

– Radi se o osobi koja nema političkog iskustva, za razliku od drugh funkcionera ove stranke za koje se predpostavljalo po političkoj logici da mogu preuzeti rukovođenje stranke. U javnosti se ova odluka opravdava formulacijom „prvi među jednakima“, ali se zaista radi o osobi koja nema političkog iskustva i nije bilo prepoznatljivo zaštitno lice stranke. Ovakvim odlukama šalje se poruka da su političke stranke vlasništvo pojedinica, u ovom slučaju jedne porodice koja drži pod kontorlom izuzetno složen konglomerat različitih institucija i organizacija pod svojom kontrolom – smatra Kladničanin.

Stranka Muamera Zukorlića i on lično, ističe naš sagovornik, nisu bili simpatizeri Turske i Redžepa Erdogana, za razliku od druga dva politička lidera iz Sandžaka, a pre svega Sulejmana Ugljanina, koji koriste tu poziciju saradnje sa Turskom u učvršćivanju svojih pozicija u biračkom telu.

Fahrudin Kladničanin, ipak, izražava uverenje da je vreme sukoba i unutar političkih nesuglasica koje su postojale u Sandžaku prošlost, tako da u ovom momentu, kao i narednom periodu ne očekuje nikakve političke turbulencije koje bi poremetile standardni politički život u Sandžaku.

– Mislim da će stranka SDP Rasima Ljajića biti najdominantiji politički igrač u periodu koji je pred nama – zaključuje predsednik Akademske inicijative “Forum 10”.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex