EU OTVARA GRANICE ZA SVE VAKCINISANE – Čak šest država nabavlja istočne vakcine iako ih Brisel još nije odobrio

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Svi građani Srbije koji su se vakcinisali moći će, po svoj prilici, bez ograničenja da putuju u zemlje Evropske unije i kada ona uvede kovid pasoše i digitalne sertifikate o vakcinaciji. To je gotovo izvesno nakon što je čak šest država EU nabavilo ili je najavilo nabavku istočnih vakcina iako ih još nije odobrilo regulatorno telo ove unije.

Nakon Mađarske koja uveliko sprovodi vakcinaciju i ruskim i kineskim vakcinama, Slovačka je u ponedeljak nabavila 200.000 doza “Sputnjika V”.

Pored njih, ni Češka, po svemu sudeći, ne može više da čeka da istočne vakcine budu odobrene u EU, pa je tako premijer Andrej Babiš izjavio da će odluku o nabavci ruske vakcine doneti nacionalne institucije. Slična je situacija i s Poljskom, koja sve glasnije najavljuje nabavku kineske vakcine.

Hrvatska sledeće nedelje odlučuje o nabavci ruske vakcine

Takođe, hrvatski mediji pišu da će tamošnja vlada doneti političku odluku o nabavci ruske vakcine “Sputnjik V”. A zanimljivo da su na tu temu razgovarali i austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ruski predsednik Vladimir Putin, pa čak i najavili da će ove dve države zajedno i proizvoditi u Austriji ruske vakcine.

S druge strane, evropski lideri nakon samita prošle nedelje doneli su odluku o uvođenju antikovid pasoša i digitalnih sertifikata o vakcinaciji kako bi se regulisala trgovina i putovanja unutar Unije. Pri tom, nijednom rečju nisu se odredili prema vakcinama koje još nisu odobrene u EU.

Orban se vakcinisao kineskim cepivom

Sve to, uz činjenicu da u svetu i Evropi i dalje bukti pravi rat za vakcine, ukazuje da je pitanje dana kada će EU odobriti i istočne vakcine koje se uveliko koriste u svetu. To bi trebalo i da znači da će vakcinisani građani Srbije moći da putuju u zemlje EU nezavisno od toga kojim su se cepivom vakcinisali.

Štaviše, mađarski premijer Viktor Orban vakcinisao se kineskim cepivom “Sinofarm”, što bi trebalo da znači da vrsta vakcine sigurno neće biti uslov za putovanja u zemlje EU.

Seničić: Teško će se Evropa odreći kineskih i ruskih turista

I predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić očekuje da će EU uskoro priznati istočne vakcine.

– Činjenica je da tri fabrike vakcina ne mogu trenutno da obezbede dovoljno vakcina ni za Evropu, a kamoli za ceo svet. Zato očekujem da će pre ili kasnije i u EU biti odobrene sve efikasne vakcine protiv kovida-19. Koliko znam, problem s kineskom vakcinom je što Kina još nije dostavila EU dokumentaciju o trećoj fazi ispitivanja vakcine. Mislim da će se to uskoro rešiti – objašnjava za “Blic” Seničić.

Kako kaže, iz ugla turizma ne bi bilo racionalno da se ne odobre kineske i ruske vakcine u EU.

– Svake godine više do 100 miliona kineskih turista poseti Evropu, pogotovo Francusku, Italiju i Španiju. Kineski turisti su veoma zahvalni jer su vansezonski gosti, a i dobri potrošači pošto troše u proseku od dva do tri puta više od evropskih.

Takođe, ruski turisti spadaju u najveće potrošače među turistima, i to na najluksuznijim lokacijama. Prosto, ne bi bilo ekonomski opravdano da se drugu godinu zaredom EU odrekne tolikog profita – zaključuje Seničić.

Srbija spremna za digitalne sertifikate

Najave iz EU o kreiranju digitalnih sertifikata o vakcinaciji nisu, na sreću, dočekale Srbiju nespremnom. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da Srbija ispunjava tehničke preduslove za izdavanje digitalnih sertifikata koji bi omogućili bezbedna putovanja građanima vakcinisanim protiv virusa korone.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić takođe veruje da će Srbija lako svoje sertifikate o vakcinaciji prilagoditi zemljama EU.

– Mi već imamo sertifikate o vakciniaciji sa QR kodom koji je dvojezični i gde pored imena i prezimena onog koji se vakcinisao stoje datum, mesto vakcinacije i vrsta vakcine. Dakle, taj dokument može da bude digitalan pošto ima QR kod koji treba samo da se očita – naglašava za „Blic“ Seničić, i dodaje da je potrebno samo imena i prezimena vakcinisanih prebaciti u latinicu. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.