Erdogan: Nećemo dozvoliti da se u BiH desi ono što se desilo 90-ih godina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa organizacijama oko kojih su okupljeni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine te im je tom prilikom obrazložio svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju online izdanja turskog lista Hurriyet, izrazio je žaljenje zbog smrti jednog od osnivača SDA Hasana Čengića te smrti bivšeg sandžačkog muftije i političara Muamera Zukorlića. Najavio je da će delegacija njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) posjetiti Bosnu i Hercegovinu, a da će na čelu te delegacije biti zamjenik predsjednika stranke Numan Kurtulmus.

Erdogan je poručio da u Turskoj živi dva miliona Bošnjaka te da u ovoj državi, kako je izjavio, više ima stanovnika albanskog porijekla nego što sama Albanija ima stanovništva. Prisutnima je ukazao da problemi na Balkanu izazivaju zabrinutost i u Turskoj.

“Snažnije ćemo da stojimo uz bosansku braću”

Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, ocijenio je da postoje snažni odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske koji se održavaju stoljećima. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turske nacije. Naveo da Turci smatraju da su dužni da budu uz Bosnu i Hercegovinu bez obzira kakve su okolnosti.

Kako je kazao Erdogan, Turska je tokom rata u Bosni i Hercegovini mobilizirala sve svoje resurse. Najavio je snažniju podršku i potcrtao da je njegova država Bosnu i Hercegovinu vidi kao državu bez diskriminacije.

“Od sada ćemo snažnije i drugačije nastaviti da stojimo uz bosansku braću. Uložili smo i činimo sve napore da mir nakon rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka događajima iz prošlosti. I Bošnjaci, i Srbi i Hrvati imali su korist od ulaganja turskih kompanija”, rekao je.

Ponovio je da će Turska učiniti sve da ovaj dio svijeta bude miran i stabilan. Smatra da ovi napori, kako je naveo, uznemiruju one koji se hrane previranjima i haosom.

“Autoput od Sarajeva do Beograda je mirovni projekat”

Ukazao je da Turska trenutno u Bosni i Hercegovini investira više od 250 miliona dolara. Želja mu je da se poboljša trgovina.

“Cilj nam je da trgovinu, koja je prošle godine uprkos pandemiji koronavirusa iznosila 650 miliona dolara, za kratko vrijeme povećamo na više od milijardu dolara”, kazao je.

Uvjerava da će gradnja autoputa od Sarajeva do Beograda poboljšati privredu regije. Za njega je ovaj infrastrukturni projekat višestruko značajan.

“Po našem mišljenju, ovo nije samo infrastrukturni projekat. Ovo je mirovni projekat u svim aspektima”, dodaje Erdogan.

“Turska je spremna posredovati u razgovorima”

Potom se osvrnuo na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini.

“Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje utjecaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rješavanje problema”, poručio je.

Istakao je da je tokom njegove augustovske posjete Bosni i Hercegovini član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

Predstavnicima organizacija oko kojih su okupljeni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine je ukazao da je Turska spremna da posreduje u ovim razgovorima. Prema njegovim riječima, posredovat će ako su na to spremni i preostala dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF).

“Nećemo dozvoliti da se desi ono što se desilo 90-ih godina”

Erdogan je također napomenuo da je nedavno u Istanbulu razgovarao sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Kao temu razgovora istakao je rješavanje problema u Bosni i Hercegovini. Nada se da će se susresti i sa Dodikom, Komšićem i Džaferovićem. Kako je kazao, planira ih ugostiti u sljedećih nekoliko dana u Ankari.

“Učinit ćemo sve da povjerenje rahmetli Alije Izetbegovića (prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika SDA, op. a.) ne narušimo”, kazao je.

Očekuje da će uskoro biti i u jednodnevnoj posjeti Srbiji ili da pozove srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da posjeti Tursku.

Ponovio je da Turska neće dozvoliti da se u Bosni i Hercegovini desi ono što se desilo 90-ih godina. Prema riječima Erdogana, neće oklijevati da zauzmu odlučniji stav kada to bude potrebno, piše online izdanje lista Hurriyet. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Erd
Erd
1 godina ranije

Daleko je Erdogan.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker