Crnogorski ministar: Prihvatit ću genocid u Srebrenici kada se “nedvosmisleno utvrdi”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je danas da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida “kad se to i nedvosmisleno utvrdi”.

On je u Skupštini Crne Gore, odgovarajući da li je spreman da prizna i prihvati genocid i pokloni se žrtvama u Srebrenici, rekao:

Svakako neću negirati pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, a naročito neću sporiti osjećanja Bošnjaka i muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju zločin u Srebrenici kao sopstvenu, ali i tragediju i opomenu svih nas i za sve nas”.

Leposavić je naveo da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici okvalifikovan kao genocid, zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je, prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su “dokazi izvjestioca Savjeta Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu”.

On je dodao i da nije na ministru pravde, kao ni bilo kojem pojedincu koji nije učestvovao u događaju, da prizna ili eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela ili ratnog zločina, piše vijesti.me.

“Pitanje kvalifikacije zločina koji je prema Bošnjacima učinjen u Srebrenici, kao i mnoga druga pitanja iz građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji i dalje su predmet ne samo emotivnih postupanja i neprimjerenih reakcija već i stručnih polemika“, naveo je Leposavić.

Dodao je da kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava ima obavezu da postupa sa maksimalnim poštovanjem i da se odnosi sa razumijevanjem prema svima jednako, pa tako i prema Bošjacima i Srbima, naročito prema onome što je budućnost njihovog međusobnog odnosa.

Osuđeno više od 50 osoba za zločine u Srebrenici

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Sud BiH i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj osudili su više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Prema podacima Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC), od 20 presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida.

U Haagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske. Ovaj sud je izrekao pet kazni doživotnog zatvora, uključujući onu Ratku Mladiću, koja još nije pravosnažna.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker