Članovi kriznog štaba potvrdili – Od sutra počinju da važe nova pravila

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nova pravila za samoizolaciju ljudi koji su imali kontakt sa zaraženima, kao i karantin za zaražene kovidom 19 najverovatnije će početi da važe od sutra.

Naime, članovi kriznog štaba prof. dr Sanja Radojević-Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović potvrdili su za naš list da će kućna izolacija za zaražene kovidom trajati deset umesto dosadašnjih 14 dana.

Međutim, ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR test posle sedam dana i to o trošku države. Test mora biti negativan kako bi izolacija mogla da se prekine.

Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je istakla da kućna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.

– Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom – rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

On je naveo i da Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” treba da napravi precizne smernice koje će uneti u Stručno-metodološko uputstv (SMU), a koje Vlada Srbije treba da usvoji kako bi moglo da se primenljuje i to od sutra.

Takođe, na sednici kriznog štaba u petak bilo je reči i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije doneta. Očekuje se da će “Batut” sutra dati zvanično saopštenje.

Kako nezvanično saznajemo, trajanje karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte biće sedam umesto dosadašnjih 10 dana. Karantin će najverovatnije moći da se prekine posle sedmog dana uz negativan rezultat PCR testa, a uzorak za PCR test može se uzeti najranije šestog dana od početka karantina i radi se o sopstvenom trošku.

Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Radnik
Radnik
1 godina ranije

A kad odeš privatno kod lekara I platiš 20-30 eura pregled,ne traže ti nikakav test.Kako to,korona neće kod privatnika ?!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker