Burne reakcije u Preševskoj dolini na Vučićevu najavu zabrane kretanja između juga Srbije i Kosova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o postojanju plana za zatvaranje prijelaza između Kosova i juga Srbije izazvala je burne reakcije u Preševskoj dolini, gdje većinski žive etnički Albanci. Vučić je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da “postoji ideja“ o zatvaranju prijelaza kako bi se spriječili kontakti između kosovskih i Albanaca u Bujanovcu i Preševu, ali da joj se on protivi.

“Da zatvorimo Končulj i da nema dodira između Albanaca sa Kosova i Metohije i onih iz Bujanovca i Preševa… Mi smo mogli to da učinimo, ta ideja postoji, ja sam protiv te ideje“, naveo je Vučić, prenose beogradski mediji.

Vučić je rekao da će u slučaju početka sukoba na Kosovu čekati reakciju NATO-a 24 sata i da će tek ako se tada “nastavi pogrom reagovati i sprečiti ono što se dešavalo devedesetih ili 2004. godine“, piše Al Jazeera.

Dodao je da je to preneo i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, naglasivši da je Vojska Srbije podigla gotovost, ali da nije ušla na teritoriju Kosova, zato što Kumanovskim sporazumom i svim potonjim odlukama “nema pravo da to učini“.

Osim Končulja, na jugu Srbije postoji još jedan prelaz (Mučibabe ili Depce), ali su oni prohodni za saobraćaj, za razliku od onih na severu Kosova, koje od 20. septembra blokiraju tamošnji Srbi, nezadovoljni odlukom kosovske Vlade da se prilikom ulaska na kosovsku teritoriju registarske tablice iz Srbije imaju zamjeniti probnim (privremenim), koje važe dva mjeseca, po cijeni od pet eura.

Jug Srbije svojevrsni je “lakmus papir“ kosovskih dešavanja, a građani ovog regiona, koji se i dalje oporavlja od oružanih sukoba između Albanaca i državnih snaga bezbjednosti početkom ovog vijeka, najveći su taoci odnosa Beograda i Prištine.

Tako je i sama ideja o zabrani kretanja između juga Srbije i Kosova, čiju nezavisnost proglašenu 2008. godine Srbija ne priznaje, izazvala burne reakcije albanskih lidera, ali i običnih građana.

Represivne mjere

Narodni poslanik u srpskom parlamentu Šaip Kamberi kaže da “može pretpostaviti“ ko je autor ideje o ograničavanju slobode kretanja, gdje se “Vučić javlja kao mirotvorac“.

“Suštinski se radi o represivnim mjerama, ne samo prema civilnom stanovništvu, već i prema ideji ‘Open Balkans’. Zapravo, to bi bio njen kraj. Albanci sigurno ne bi aminovali ovakvu odluku. Ni pod kakvom silom ne bismo se složili sa idejom da nas stave u rezervat, pa nisu Albanci nikakvi Irokezi“, kaže Kamberi, koji je u državnom parlamentu šef grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka, čijih šest poslanika predstavljaju jedinu Vučićevu opoziciju u Skupštini Srbije.

Ratna atmosfera sa sjevera Kosova prenosi se i na Preševsku dolinu, misli Ragmi Mustafa, predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca u Srbiji. Dodaje da su Albanci Bujanovca i Preševa građani Srbije i da bi bio “fašizam ako bi vlast pokušala da im ograniči kretanje“.

“Već smo se navikli na glupe ideje koje mogu izazvati sukobe, poslije čega se javlja Vučić, koji to zaustavlja. Dakle, u srpskoj vladajućoj eliti svakodnevne su ideje koje proizvode sukobljavanja, a poenta je da se Vučić predstavi kao jedini mirotvorac u regionu. Moram da naglasim da je onaj ko je predložio tu ideju obična politička budala. Sama ideja je fašistička i kao takva bi svakako naišla na najoštrije osude i međunarodne zajednice“, kaže Mustafa.

Dodaje da Vučićeve riječi predstavljaju “direktnu prijetnju“ Albancima Preševske doline.

“Srpski svet” u praksi

Prema njegovim riječima, ideja o zatvaranju granice predstavlja praktično sprovođenje teorije “Srpskog sveta“ Aleksandra Vulina, ministra policije u Vladi Srbije i Vučićevog bliskog saradnika.

Mustafa naglašava da su stavovi koje je preneo Vučić “rasistički i ratnohuškački“ te da predstavljaju “osvetu za događaje na severu Kosova protiv nevinih Albanaca u Preševskoj dolini“.

“Radi se o srednjevekovnom, primitivno i neljudskom mentalitetu, od čega će štete imati svi građani, i Albanci, Srbi, Bošnjaci ili Crnogorci. Zato apelujem na OSCE, Evropsku unije, NATO, Savet Evrope i UN da pažljivo prate situaciju, zbog mogućnosti eskalacije tenzija i u Preševskoj dolini, koje bi izazvao predsjednik Vučić“, kaže Mustafa.

Da se radi o “fašističkoj ideji“ potencira i Kamberi.

“Sama ideja je fašistička i kao takva ona bi sigurno naišla na najoštrije osude i međunarodne zajednice. Albanci Preševske doline su državljani Republike Srbije te predložiti recipročne mjere prema sopstvenom stanovništvu po etničkom osnovu čist je fašizam“, naglašava Kamberi.

Izvor: Al Jazeera

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker