Bijelo Polje – Priđu li mi kamataši na pet metara, braniću se

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Presuda Kadiću za pokušaj ubistva 13. juna, oštećeni u sudnici kazao da je riječ o “opasnoj porodici”

Presuda Bjelopoljcu Amaru Kadiću zbog pokušaja ubistva sugrađanina Bojana Konatara, u bjelopoljskom Višem sudu biće izrečena 13. juna u 8.30 časova.

To je juče saopšteno nakon završnih riječi u ponovnom postupku.

Kadić je, prema optužnici, ispred porodične kuće na Zaimovića livadi, pucao u Konatara 28. jula 2020. godine, oko 18.30 časova i ranio ga sa dva projektila iz pištolja.

Tužilac Slavenko Smolović kazao je da je optužnica u potpunosti dokazana i zatražio da se Kadić osudi na jedinstvenu kaznu (pokušaj ubistva u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja) od pet godina i osam mjeseci zatvora.

Prvostepenom presudom bio je osuđen na na tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Istakao je da je optužnica dokazana balističkim, trasološkim, sudsko-medicinskim i forenzičkim vještačenjem, napominjući da je djelo počinjeno onako kako je to predstavio oštećeni, a da je Kadićeva odbrana neosnovana.

Podsjetio je da je Kadić tvrdio da je tog dana nije bio na licu mjesta i da je bio sa u mjestu Osoje na roštilj, sa braćom Esadom i Faikom Brzać, gdje se zadržao do 21 sat, a da je o slučaju saznao kasnije, od komšija, te da se sklonio na neko vrijeme, jer su bili u lošim odnosima.

Tužilac je, ostajući pri ranije datim završnim riječima, naglasio da je utvrđeno da materijalni tragovi pored Kadićeve kuće, od rasprsnutog stakla i ljuspice crne, odnosno plave farbe, prema trasološkom vještačenju, pripadaju vozilu “golf 5”, kojim je upravljao Konatar, a da je balističkim vještačenjem potvrđeno da je u vozilo pucano sa najmanje tri projektila, iz neposredne blizine od metar do dva.

Ukazao je i na vještačenje trasologa, da su u trenutku ispaljivanja usta cijevi bila na odstojanju većem od 90 centimetara, te da su povrede kod oštećenog mogle nastati na način kako je to on opisao.

Što se tiče Kadićevog alibija da je bio sa braćom Brzać, tužilac je ponovio da su njihove izjave obezvrijeđene izvedenim dokazima, sračunate na pomaganje počiniocu u izbjegavanju krivične odgovornosti.

Konatar je kazao da su svjedoci Brzaći lažni i da će se sam braniti ukoliko mu se Kadići približe.

“Priđe li mi ko od tih kamataša na pet metara sam ću se braniti, jer nemam zaštitu od policije. Amar je višestruki povratnik koji je vezama brisao ranije kazne. Nakon pucnjave, bio je bjekstvu četiri mjeseca, isto kao i prvi put, kada je mi je postavio bombu kod kuće. Radi se o opasnoj porodici”, kazao je Konatar, ističući da ga je pucao istim pištoljem kojim je ranije ranio svoju djevojku, sadašnju suprugu, kao i braću Heldiće.

Zaključio je da Kadići nisu dali video nadzor sa svojih bedema visokih pet metara, zato što žele da prikriju slučaj, jer da je drugačije, predali bi ga policiji.

Kadićev branilac, advokat Vukoman Golubović istakao je da optužnica nije dokazana i da je u ovom veoma složenom i teškom predmetu njegovom branjeniku stavljeno na teret jedno od najtežih krivičnih djela – ubistvo u pokušaju, za šta ne postoje dokazi da ga je počinio Kadić.

On je zamjerio sudu što nisu saslušana dva svjedoka, posebno očevidac Erhan Heldić, kojeg je predložio i oštećeni.

“Indikativno je u ovom slučaju je službena zabilješka policije sačinjena nekoliko dana nakon događaja, na zahtjev oštećenog, da se prikaže tako da bi se optuženi što više okrivio”, kazao je advokat Golubović.

Nakon vještačenja vozila u Forenzičkom centu, Konatar je prijavio policiji da su unutar prednjih vrata suvozača, pronađeni ostaci od projektila, što je evidentirano u službenoj zabilješci policije, a odbrana je ranije tražila njihovo izuzimanje iz spisa, navodeći da je u pitanju “propust Forenzičkog centra, čiji su službenici dali jedan izvještaj, a da su kasnije, navodno, nađeni tragovi projektila u vozilu, te da su drugi pregled izvršili službenici CB BIjelo Polje, a ne Forenzičkog centra, koji su jedino ovlašćeni za pregled vozila”.

Advokat Golubović je istakao da tužilaštvo nije prihvatilo odbranu optuženog, iako je ona u potpunosti potvrđena kazivanjem dva svjedoka, da nije mogao izvršiti djelo jer nije fizički bio prisutan.

Osvrćući se na eventualni umišljaj, naveo je da ko god da je pucao u Konatara, nije htio da ga ubije, jer je, kako je vještačenjem potvrđeno, pucao u noge a ne u glavu.

“Vještak balističar je potvrdio da je putanja kretanja projektila imala silaznu putanju prema podlozi, odnosno zemlji”, kazao je Golubović.

Komentarišući eventualni umišljaj, Golubović je rekao da ga u konkretnom djelu nema “jer je lice koje je pucalo, ma ko to bio, nije ispalio projektile prema gornjim vitalnim organima, već su oni imali silaznu putanju, prema podlozi, odnosno zemlji”.

Njega je čudilo otkuda tužiocu podatak da je pucano iz pištolja kalibra 9 milimetara, ‘kada se ni balističar nije mogao izjasniti, pa nije jasno na osnovu čega je tužilac mogao to da prikaže’, a iskaz Konatara je nazvao ‘kontradiktornim i neprihvatljivim’. Zbog svega je zatražio oslobađajuću presudu.

Prema optužnici, Kadić je ispred porodične kuće na Zaimovića livadi, pucao u Konatara 28. jula te godine oko 18.30 časova, i ranio ga sa dva projektila iz pištolja.

Problemi i razmirice između Kadića i Konatara datiraju od ranije. Zbog podmetanja bombe u dvorište kuće Konatara u naselju Rakonje, u julu 2017, Kadić je dvije godine kasnije u bjelopoljskom Osnovnom sudu osuđen na deset mjeseci zatvora.

(Vijesti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker