Ako se na narednom popisu stanovništva samo 3% sandžačkih Bošnjaka izjasni da su Albanci, Bošnjaci u Sandžaku prestaju da budu većinsko stanovništvo Sandžaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Do sada se obično baratalo u vezi etničke strukture sandžačkog stanovništva da su Bošnjaci većinsko stanovništvo sa nekih 52% od ukupnog broja stanovništva u Sandžaku.

Taj procenat u korist Bošnjaka u proteklom decenijama je bio veći, ali se zbog iseljavanja bošnjačkog stanovništva poslije Drugog svjetskog rata, kao i zbog gubitaka bošnjačkog stanovništva u samom Drugom svjetskom ratu značajno smanjio. A o daljnoj prošlosti da i ne pričamo.

Tako smo došli na tanku većinu od 52% bošnjačkog stanovništva. Ali u političkom marketingu i u nastupanju pred međunarodnom zajednicom i domaćom javnošću i tanka većina, je ipak većina.

I kada predstavncima međunarodne zajednice kažemo da smo mi većinsko stanovništvo u ovoj regiji, to je najjači argumenat u svim eventualnim razgovorima o rješavanju statusa Sandžaka i o pravima sandžačkih Bošnjaka.

Kažu mi neki prijatelji, ma šta se sekiraš kad se drugi ne sekiraju, pa i da se nekoliko procenata Peštraca izjasni na narednom popisu da su Albanci, baš nas briga. To je ono čuveno bošnjačko „baš nas briga“ i „nije važno“ i „imam ja preča posla“ koje nas je mnogo puta skupo koštalo u prošlosti.

Šta Albanci dobijaju sa tih nekoliko procenata pešterskih Bošnjaka što bi se na narednom popisu eventualno izjasnilo da su Albanci. Ne dobijaju ništa posebno.

Šta Bošnjaci gube zbog tih nekoliko procenata svojeg stanovništva koje bi se na narednom popisu izjasnili da više nisu Bošnjaci, već Albanci? Gube strahovito mnogo. Gube demografsku prevagu u Sandžaku i najjači argument u potencijalnim pregovorima o rješavanju statusa Sandžaka i o pravima sandžačkih Bošnjaka. Gube pravo na budućnost na ovim prostorima.

Zašto Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini se svim silama bore da se zvanično ne usvoje rezultati zadnjeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, po kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo sa procentom sličnim kao i do sada Bošnjaci u Sandžaku?

Pa zato što je jezik brojki i procenata najjači i najmoćnji. Ko je većinsko stanovništvo, on ima najjaču pregovaračku poziciju o statusu i pravima.

Još jednom ponavljam, ako se samo 3% sandžačkih Bošnjaka na narednim popisu izjasni da su Albanci, bošnjačko stanovništvo u Sandžaku po prvi put nakon toliko vremena neće biti više većinsko stanovništvo u Sandžaku. Šta će s time dobiti kosovski Albanci? Ništa. Šta će s time dobiti Albanija? Ništa.

Šta će s time izgubiti sandžački Bošnjaci? Strahovito mnogo. Izgubiće najjači argumenat u vezi eventualnih pegovora o statusu Sandžaka i pravima sandžačkih Bošnjaka.

Ko će biti jedini dobitnik iz ovakve situacije? Bošnjaci ne, Albanci ne, hajde pokušajte da se setite ko onda treći.

Albanci su nedavno strahovito mnogo pomogli sandžačkim Srbima na seoskom području u demografskom oporavku. Udajom na stotine, a možda i hiljade Albanki za Srbe, srpska sela su se demografski oporavila i obezbjedila mogućnost daljneg opstanka. Albanke su odigrale presudnu, maltene historijsku ulogu u nastavku porodične loze mnogim srpskim porodicama u Sandžaku i šire. I srpski narod u tom pogledu duguje veliku zahvalnost albanskom narodu.

Sve u svemu pitanje popisa stanovništva aprila ove godine za bošnjačko stanovništvo Sandžaka je od historijskog značaja. To je pitanje: Biti ili ne biti? Sam Esad Rahić i njegovo ukazivanje na činjenice ne znače ništa, ako ostali sandžački Bošnjaci inertno, pasivno i nezainteresirano gledaju na ovo pitanje.

Ovaj popis će definitivno odrediti budućnost sandžačkih Bošnjaka. Ne budemo li to ozbiljno shvatili za nas budućnosti neće biti i polahko, ali sigurno, nestaćemo sa ovih prostora.

Esad Rahić

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

6 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Elena Gerinski
Elena Gerinski
3 godina ranije

A sta je sa Muslimanima koji se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci….
U Prijepilju ih I’ma 30%
Oni su na nekim sledecim izborima Srbi Muslimani kao Mesa Selimovic
I tu ce biti pocetak kraj Bosnjaka….

Dardan
Dardan
3 godina ranije

Sta je sandzak danas?. Sa sigurnoscu mozemo da kazemo da Priboj, N. Varos, plevlja, Bijelo polje, Berane a mozda i Prijepolje nisu vise

Dardan
Dardan
3 godina ranije

Sve samo matematike i kalkulacije. Ali kako se to radi sa ljudskim potrebama, sa onim što osećaju prema sebi, identificiraju, nekompatibilnošću sa onim kako se izjašnjavaju, sa istinom. Nepostojece identifikacije su lazne i neizdrzivlje. Te ljude ti ih nazivujes kao Pesterce ali za mene to je novi fasizam tzv bosnjaka i nekakvim kvazi ideoloskim politikama koje su pocinjule u veoma konfuznim vremena u pred ratnim stanje krajem 80 i pocetkom devedesetih

Marko
Marko
3 godina ranije

Popis će svakako pokazati da vas je manje

Dardan
Dardan
3 godina ranije
Odgovor za  Marko

Samo zaseban Sandzacki Entitet na prostorijama vecinskom muslimansko stanovnistva je adekvatan odgovor daljeg marginalizacije i opstanka i ocuvanja istorijske, kulturne i identitarne bastine Sandzaka i njihove politickim i ekonomskim razvijanje. Polako se otvori pitanje sandzackog statusa i mogu reci da se pocinje raditi na tome.

Elena Gerinski
Elena Gerinski
3 godina ranije
Odgovor za  Dardan

Kakav status….smesno

6
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.