Pazarku muž ostavio kada je čuo da će mu supruga roditi dijete sa anomalijom, i nikada se nije javio…

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ako je suditi po prvim donacijama u ovoj godini, koje su stigle odmah posle praznika, samohrana majka Bajra Suljević (60) iz Novog Pazara i njena od rođenja nepokretna i teško bolesna ćerka Arijeta (26) ni tokom 2020. neće biti same, jer će uz njih, kao i do sada, biti čitaoci „Vesti“ iz celog sveta.

170119c1 1068x801

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Da ovih hladnih januarskih dana, kada u Novom Pazaru živa u termometru pada i do 15. podeoka ispod nule, Bajra i Arijeta plate kiriju i struju, kupe još koji metar drva i nabave najosnovnije namirnice i lekove, svojim donacijama pobrinuli su se naši čitaoci Slobodan Nedeljković iz Australije i čitateljka Dragana Milovanović iz Francuske. Iz dalekog Sidneja stiglo 200 tamošnjih dolara (oko 120 evra), a iz Pariza 100 evra.

– Odmah ćemo kupiti bar još dva metra drva, jer nam, pošto šporet ne gasimo ni leti, ogreva uvek treba. Kompletiraćemo ratu za kiriju (nešto smo sačuvale od prethodnih donacija), platićemo dug za struju, kupićemo lekove i pelene za Arijetu. A ako nešto pretekne i lekove za mene – priča Bajra.

Moli nas da prenesemo najveću moguću zahvalnost Slobodanu i Dragani, ali i svi drugim dobrim ljudima koji im poslednjih godina pomažu da prežive. Da nije bilo njihovog milosrdnog srca, Bajra ne bi mogla da izdržava nepokretnu ćerku Arijetu.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

– Sopstvenu kuću nemamo, jer od kada sam rodila Arijetu potucamo se po tuđim kućama i uvek jedva sastavljamo za kiriju, jer živimo samo od 130 evra Arijetine socijale. Za kiriju mesečno nam je potrebno 150 evra, za ogrev 50 evra, struju isto toliko, a o lekovima, pelenama i hrani – da i ne govorim. Najpre su nam pomagale komšije iz ovog kraja, koje nas i sada povremeno posete, a poslednjih godina izdržavaju nas čitaoci „Vesti“ kojima smo neizmerno zahvalne. Nadam se da će Bog nagraditi sve naše dobrotvore – ističe ova hrabra žena.

Istina, uprkos svim nedaćama kroz koje godinama prolazi i iako je snaga polako izdaje, čini sve da njenoj Arijeti „ništa za zafali“.

– Ne treba njoj mnogo, jer ona ne ustaje i ne govori. Vrlo malo jede, jedva popije po neki sok ili čaj, ali joj trebaju lekovi, pelene, kreme, sredstva za higijenu, topla soba i bojler uvek pun tople vode. Trudim se, a dobri ljudi mi u tome pomažu, da sve to ima i da joj koliko-toliko olakšam život – dodaje Bajra.

I humanitarac Hido Muratović, zahvalio se čitaocima „Vesti“ na humanosti i razumevanju:

{module Oglas 2019 – U članku 2}

– Dugo se bavim humanitarnim radom i znam za mnogo teških slučajeva u ovom kraju, a ovaj je jedan od najtežih. Nevolja je i što Bajra ima problema sa srcem drugim bolestima, pa mora često lekaru. Onda nastaju najveće muke, jer je teško naći nekoga ko će da pazi Arijetu. Na nama je da im, koliko god to možemo, pomognemo. Bog je hteo da se Arijeta rodi, a da nikada ne ustane i ne progovori. Nije lako njenoj majci da je takvu 26 godina sama i bez ikakvih prihoda izdržava i neguje.

Otac se nikad nije javio
Bajra je kratko bila u braku (nepunih sedam meseci) sa Novopazarcem rodom sa Peštera, koji je „nestao“ čim je od lekara u Beogradu saznao da će mu supruga najverovatnije roditi dete sa anomalijom. Nikada se nije javio, nije ponudio pomoć, niti pitao za Arijetu. Po Bajrinim saznanjima živi negde u Nemačkoj ima drugu porodicu. Iako je bilo ponuda da dete ustupi nekom domu, nije htela da se odrekne svoje ćerke i uz nju je, dan i noć, punih 26 godina. {jcomments off}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker